ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO

Održan sastanak zbog slučajeva suspektnih na morbile: Nema mjesta za paniku

U slučaju da je potrebna ljekarska pomoć, kako je naveo ministar, djecu treba odvesti pedijatru

Zavod za javno zdravstvo KS. Fena

FENA

22.1.2024

Zbog pojave slučajeva suspektnih na morbile, Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, u dogovoru s Ministarstvom zdravstva KS, organizirao je danas sastanak s predstavnicima Doma zdravlja KS, Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS, Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš" i Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Sastanku je prisustvovao i ministar zdravstva KS Enis Hasanović, koji je naveo da je cilj sastanka s kolegama iz zdravstvenih ustanova praćenje situacije i proaktivno djelovanje, kako bi se s postojećim kapacitetima reagiralo na najbolji mogući način.

Prate situaciju

- Nismo proglasili epidemiju morbila, nemamo još ni jedan potvrđen slučaj. U toku su analize četiri-pet uzoraka djece koja su suspektna i vjerovatno se radi o morbilama, ali čekamo potvrdu rezultata. Imamo slučaj većeg broja djece sa simptomima iz jednog vrtića, koji su se javili jučer popodne, sinoć i jutros. Pratimo tu situaciju i dogovorili smo da masovno probamo provesti vakcinaciju, koja nažalost, do sada nije provedena. To je uzrok, početak i kraj svih problema. Vakcinacija protiv morbila je trebala biti provedena, i zato što nije ovo nam se dešava već treći put u zadnjih desetak godina - izjavio je nakon sastanka ministar Hasanović.

Prioritet vakcinisati djecu

Govoreći o scenariju u slučaju epidemije, ministar Hasanović je podcrtao da Ministarstvo može odgovoriti tom zadatku, unatoč nedovoljnim resursima.

- Odavno imamo deficit pedijatara, i bez ovoga oni su preopterećeni, ali ćemo u tom slučaju uključiti specijalizante, ljekare koji rade u školskoj medicini, Pedijatrijski odjel Opće bolnice, Infektivnu klinku KCUS-a, Hitnu pomoć... sve što bude trebalo - naveo je ministar Hasanović, koji je naglasio da je prioritet spriječiti širenje bolesti i vakcinisati što više djece.

Upitan za savjet roditeljima koji sumnjaju na pojavu ove bolesti kod djece, ministar je objasnio da 80 posto slučajeva bolest bude s lakšom ili umjerenom kliničkom slikom, odnosno visokim temperaturama, bez drugih posljedica, te da naprije kući djeci treba pokušati sniziti temperaturu.

U slučaju da je potrebna ljekarska pomoć, kako je naveo ministar, djecu treba odvesti pedijatru, gdje će dobiti jasne upute i terapije, odnosno gdje će djeca biti dalje upućena na hospitalizaciju, ako se radi o težim kliničkim slikama, kakvih je u prosjeku oko 20 posto. Naveo je i da, osim prvih 10-15 slučajeva, neće biti masovnog testiranja, s obzirom na to da simptomi, poput osipa, jasno ukazuju na morbile.

Nema mjesta za paniku

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS Alma Bungur nakon sastanka je objasnila da nema mjesta za paniku.

- Treba slušati struku i njihove upute, vakcinisati djecu. Sada očekujemo povećan priliv djece za vakcinaciju, to se desilo i 2019. godine, kada smo imali epidemiju morbila - navela je direktorica Bungur.

Kazala je da su vakcine sigurne, da prolaze kontrole, te da ih ima u dovoljnim količinama. Podsjetila je da se prva doza vakcine prima s navršenih godinu, a druga doza u šestoj godini.

- Na taj način stvara kolektivni imunitet - zaključila je direktorica Bungur, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.