PREDSJEDNIŠTVO BIH

Bećirović nakon susreta s fon der Lajen i Ruteom: Otvaranje pregovora bila bi nagrada za građane i kazna za entievropske političare u BIH

EU treba da shvati da ovo nije samo pomoć BIH, ovo je investicija, investicija u stabilniju BiH, u stabilniju regiju, investicija u jaču EU, rekao je

Denis Bećirović. Predsjedništvo BiH

Alen Bajramovic

23.1.2024

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović danas se u zgradi Predsjedništva BiH susreo s predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen (Von der Leyen) i premijerom Nizozemske Markom Ruteom (Rutte). Centralna tema, očekivano, bila je u vezi s otvaranjem pregovora BiH o članstvu u EU, a Bećirović je iskazao zadovoljstvo nakon ovog susreta.

- U nešto više od godinu ovo je moj treći razgovor i susret s predsjednicom EK. Malo je lidera u svijetu koji su u roku od godinu tri puta posjetili BiH i iskazali podršku našoj zemlji. Zato i želim reći, ne smije i ne može biti skretanja s puta BiH u punopravno članstvo EU. Nećemo se baviti sporednim temama. Gotovo 70 posto vanjskotrgovinske razmjene BiH odvija se s EU. To moraju znati ljudi u našoj državi, to je u interesu naše privrede. Zato sam pozvao EU da otvori pregovore s BiH – kazao je Bećirović.

Tokom sastanka podsjetio je da je BIH u prošloj godini stoprocentno uskladila vanjsku politiku BiH sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom Evropske unije.

- Otvaranje pregovora sa BiH 21. i 22. marta ove godine bila bi velika nagrada za građane države BiH, a isto tako to bi bila kazna za antievropske političare u našoj zemlji. EU treba da shvati da ovo nije samo pomoć BIH, ovo je investicija, investicija u stabilniju BiH, u stabilniju regiju, investicija u jaču EU. To je i važno geopolitičko pitanje – istakao je Bećirović.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.