"AVAZ" U POSJETI

Deset dana od tragedije u Binježevu i eksplozije plina: Otac prebačen u Zagreb, majka oplakuje sina

Izvaljen zid od kupatila, ostaci kućanskih aparata samo su tužni podsjetnici da je nekoć u ovoj kući bilo života

Na kapiji smrtovnica nastradalog Mirze Delije. E. Trako

26.1.2024

Prije deset dana, pola sata prije ponoći, stravična eksplozija uznemirila je mještane Binježeva i Hadžića. Brzo je ustanovljeno da je eksploziju izazvao plin. Nažalost, poginuo je mladić Mirza Delija, dok su njegovi roditelji povrijeđeni. Otac Hamdo teže je povrijeđen. 

Sablasna građevina

U međuvremenu, Tužilaštvo Kantona Sarajevo otvorilo je istragu koja će pokazati kako je došlo do eksplozije. Reporter "Dnevnog avaza" jučer je posjetio mjesto tragedije. Topljenje snijega s krova garežom uprljane kuće jedini je zvuk koji je dopirao iz sablasne građevine. 

Izvaljen zid od kupatila, ostaci kućanskih aparata samo su tužni podsjetnici da je nekoć u ovoj kući bilo života. Ispred kuće automobil Peugeot, metalik sive boje. U vrijeme našeg dolaska upravo ga je parkirao mladić. Ispostavit će se da je rođak unesrećene porodice. 

Kuća totalno uništena. E. Trako

Saznajemo da je Hamdo, otac rahmetli Mirze, prebačen na liječenje u Zagreb. Da je majka Aida u velikom šoku. Da su vještaci i istražitelji već na dobrom tragu da utvrde kako je došlo do eksplozije.

Opasnost od rušenja

- Inače, mi ćemo angažirati advokata, porodica ne želi nikakvu komunikaciju s medijima - dodaje rođak porodice koji se predstavio kao Emir.

Na ulaznoj kapiji stoji osmrtnica za stradalog Mirzu te natpis "opasnost od rušenja". Ne tako davno, ovo je bila najljepša i najveća kuća u selu.

Tužilac angažirao tri vještaka

- Postupajući tužilac je u navedenom predmetu angažirao tri vještaka – vještaka za protupožarnu zaštitu i vještake iz oblasti građevinske i mašinske struke, kojima je izdao naredbe za vještačenje. Također, radi se na pregledu i analizi dokumentacije u KJKP “Sarajevogas”. O narednim radnjama ovisit će i daljnje postupanje u predmetu - rečeno je za portal "Avaza" iz Tužilaštva Kantona Sarajevo. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.