SARAJEVO

Europe House pokrenuo književni klub i okupio brojne ljubitelje pisane riječi

Gost prvog književnog druženja bio je Damir Ovčina, dobitnik nagrade Mirko Kovač za svoj prvijenac “Kad sam bio hodža”

Pokrenut književni klub - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
S. S.

31.1.2024

U Sarajevu je sinoć održan prvi susret ljubitelja evropske književnosti u prostorijama Europe House. U želji za njegovanjem kulture čitanja, Europe House i JU Biblioteka Sarajevo pokrenuli su “Booked” – književni klub posvećen stvaranju kulture okupljanja u novom prostoru Europe House, u zgradi Vječne vatre u srcu Sarajeva.

Gost prvog književnog druženja bio je Damir Ovčina, dobitnik nagrade Mirko Kovač za svoj prvijenac “Kad sam bio hodža”. Pored razgovora sa publikom o svom prvijencu, Ovčina je predstavio i radove nobelovca José Saramaga te razgovarao o značaju savremene evropske književnosti. Sa Ovčinom, kao i drugim učesnicima Književnog kluba razgovara Kristina Ljevak Bajramović, novinarka i kulturna djelatnica.

Booked okuplja ljubitelje knjige, koji će svakog posljednjeg utorka u mjesecu u 18:00 sati, razgovarati sa renomiranim bh. autorima o njihovim djelima, djelima savremenih evropskih književnika te diskutovati o značaju kulture, umjetnosti i ulozi književnosti u društvu.

Pored Ovčine, u najavi su gostovanja dobitnika Evropske nagrade za književnost koja se dodjeljuje u okviru Kreativne Evrope, najvećeg programa Evropske unije za podršku kulturnim i kreativnim industrijama kao i brojnih drugih istaknutih bh autora.

Svi ljubitelji pisane riječi su srdačno pozvani da se pridruže druženjima, posjete novootvorenu biblioteku Europe House i podrže napore stvaranja većeg razumijevanja, inovativnih ideja i novih poznanstava.

Umjetnost i kultura u središtu su aktivnosti i djelovanja Europe House, dugogodišnjeg komunikacijskog projekta Evropske unije u Bosni i Hercegovini. Aktivnostima širom Bosne i Hercegovine, istražujući potencijal pisane riječi, tragova na platnu, fotografije i brojnih vidova stvaranja, nastoje se povezati kulturni djelatnici te promovisati i uvažavati zajedničko kulturno i historijsko naslijeđe. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.