NA DANAŠNJI DAN

Vehid Gunić: 83. godišnjica rođenja istaknutog novinara, urednika i voditelja

Danas je petak, 9. februar/veljača 2024. godine, do kraja godine preostalo je još 326 dana

Vehid Gunić. kliker.info

I.P.

9.2.2024

Na današnji dan 1941. godine, u Kozarcu je rođen Vehid Gunić, istaknuti novinar, urednik i voditelj Radiotelevizije Sarajevo, u kojoj je prošao sve faze novinarskog djelovanja; od gradskog reportera, dopisnika, specijalnog izvještača s velikih svjetskih događaja (Moskva – Dan pobjede nad fašizmom, Los Angeles - Filmski festival i pripreme za Olimpijske igre, Sidnej uoči Olimpijade i dr.).

Uređivao je radijski dnevnik, TV dnevnik, informativnu emisiju STUDIO 2 i dr. Bio je reporter, pa voditelj i urednik nekada kultne emisije "Znanje-imanje". Vodio je prvi veliki kviz TV Sarajevo "Olimpijski vremeplov" uoči 14. zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. Uređivao je vikend program "Noćni džep", "Nedjeljom zajedno", zatim otvoreni (ratni) program TV BiH. Nakon rata uredio je i realizirao dvije velike serije putopisnih emisija "Rodna Bosno, daleko odosmo" i "Iz bisaga Vehida Gunića" iz 135 zemalja koje je obišao.

“Meraklije”

Televizijski gledaoci Vehida Gunića najviše pamte po kultnoj emisiji "Meraklije". Do 2008. godine, računajući i predratne emisije, ukupno je uredio i vodio 80 emisija "Meraklije" i time mnogim bh. tradicionalnim narodnim pjesmama – sevdalinkama produžio vijek trajanja. Većinu pjesama koje su izvođene u “Meraklijama”, Gunić je uvrstio u svoje knjige – antologije sevdalinki.

Vehid je objavio brojne knjige historijskih rasprava, putopisa, intervjua, dokumentarne proze, te knjige sevdalinki s komentarima. U red njegovih najznačajnijih djela svrstavaju se: "Doktor Eso", "On, Najveći – Muhamed Ali", "Moji savremenici", "Strah od pušenja", a naročito knjiga najboljih bosanskih izreka “Na nebu paučina”. Tu su i sarajevski ratni dnevnik “Evropo, stidi se” (četiri izdanja), te antologijski izbori sevdalinki s komentarima, “Meraklije”, “Meraklije I”, “Meraklije 11”, “Sevdalinke 1 i 2”, “Sevdalinke o gradovima”, “Sarajevo, divno mjesto” i “Najbolje sevdalinke”…

Preminuo je 29. aprila 2017. godine u Sarajevu.

Hammamizade Ismail Dede Efendija. islamveihsan.com

Rođen Dede Efendija, jedan od najvećih turskih kompozitora

1778. - Rođen Hammamizade Ismail Dede Efendija, jedan od najvećih turskih kompozitora. Stvorio je remek-djela u svim oblicima i načinima turske muzike. Studirao je kod Ali Nutki Dedea i naučio da svira ney, u Yenikapı Mevlevihanesi. Postao je "Dede" 1799. godine. Razvio je kompozitne muzičke modove "sultani yegah", "nev-eser", "saba-buselik", "hicaz-buselik" i "araban kurdi". Danas je dostupno više od dvije stotine njegovih kompozicija.

1874. – Umro francuski historičar i pisac Žil Mišel (Jules Michelet), izuzetan stilist, autor niza historijskih, filozofskih i lirskih spisa. Bio je protivnik monarhije, crkvene hijerarhije i komunizma, a s naklonošću je pisao o buržoaskim revolucijama. Smatra se jednim od osnivača moderne historiografije. Najpoznatiji je po svom višetomnom djelu “Historija Francuske”, koje prati historiju Francuske od najranijih vremena do Francuske revolucije.

1881. – Preminuo Fjodor Mihajlovič Dostojevski, ruski književnik ukrajinskog porijekla, romanopisac, novelist i publicist, prema mnogim kritičarima, najveći književnik svih vremena koji je na svjetsku literaturu utjecao više nego ijedan drugi pisac. Djela: romani i pripovijesti "Zločin i kazna", "Braća Karamazovi", "Zli dusi", "Mladić", "Kockar", "Idiot", "Dvojnik", "Bijele noći", "Netočka Nezvanova", "Zapisi iz mrtvog doma", "Selo Stepančikovo i njegovi žitelji", "Ujkin san", publicistika "Piščev dnevnik", "Politički zapisi".

1885. - Rođen Alban Berg, austrijski kompozitor. Pripadnik je Druge bečke škole. Stvorio je individualni ekspresivni muzički izraz. Njegovo najpoznatije djelo - opera „Wozzeck“ je remek-djelo ekspresionističkog muzičkog pozorišta.

1900. – Dvajt Dejvis (Dwight Davis) osnovao tenisko takmičenje Dejvis kup (Davis Cup). Dvajt je bio američki teniser i političar, te ministar rata SAD od 1925. do 1929. godine. 

Milovan Ilić Minimaks. glossy.espreso.co.rs

Preminuo Milovan Ilić Minimaks, poznati televizijski i radijski novinar

1931. - Rođen Tomas Bernhard (Thomas), austrijski pisac, jedan od vodećih i najplodnijih savremenih pisaca na njemačkom jeziku. Djela: drame – „Praznik za Borisa“, „Ignorant i luđak“, „Moć navike“; romani – „Mraz“, „Smetnja“, „Korektura“, „Wittgensteinov nećak“, „Gubitnik“; zbirka priča „Imitator glasova“.

1935. - Miroslav Ćiro Blažević, slavni hrvatski i regionalni fudbalski trener, rođen je na današnji dan. Vodio je hrvatsku fudbalsku reprezentaciju na njenom prvom svjetskom prvenstvu 1998. u Francuskoj, kada su osvojili treće mjesto. Osim Hrvatske vrste, Blažević je bio selektor još četiriju reprezentacija: Švicarske, Irana, Bosne i Hercegovine te kineskog olimpijskog tima. Prema vlastitoj izjavi, nadimak "Ćiro" je dobio po lutku iz predstave nekog trbuhozborca. Blažević je preminuo 8. februara 2023. godine, samo dan prije 88. rođendana.

1947. - Rođena Karla del Ponte (Carla), švicarska pravnica, borac za pravdu i bivša glavna tužiteljica pri Međunarodnom tribunalu za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (1999-2007). Bila je ambasadorica Švicarske Konfederacije u Argentinskoj Republici (2008-2011), te članica Neovisne međunarodne istražne komisije za Sirijsku Arapsku Republiku pod pokroviteljstvom Visokog komesara UN-a za izbjeglice (2012-2017).

2005. - Milovan Ilić Minimaks, poznati televizijski i radijski novinar, preminuo je u Padovi, gdje mu je godinu ranije izvršena transplantacija jetre. Bio je novinar, aforističar, radijski i televizijski voditelj koji je svojom duhovitošću i inventivnošću uveseljavao narod i pomogao mnogim estradnim umjetnicima da postanu slavni. Objavio je sedam knjiga aforizama i dvije knjige poezije. Objavljivao je humoreske u “Politici” i satiričnom listu “Jež”, a svoju radio emisiju “Minimaks” - minimum govora, maksimum muzike, pokrenuo je 1967. godine na "Radio Beogradu". Po toj emisiji je dobio čuveni nadimak. Uprkos ogromnoj popularnosti, emisija je ukinuta nakon pet godina, a Minimaks je pokrenuo legendarni “Tup-tup”, koji je emitiran 22 godine. Potom je na RTS-u vodio emisiju „Od glave do pete“, a nakon njenog ukidanja, počeo je na TV Politika da vodi zabavnu emisiju naziva "Minimaksovizija". Naredne svoje emisije "Maksovizija", "Nedelja kod Minimaksa" i "Fonto" radio je i za druge TV kuće.

2015. - Umro Boba Stefanović, srbijanski pjevač i regionalni kompozitor domaće zabavne muzike i jedno od najpoznatijih imena jugoslavenske pop scene. Karijeru je započeo 1962. godine u vokalno-instrumentalnom sastavu „Zlatni dečaci“ prvo kao gitarista, a kasnije i pjevač. „Čudna devojka“, njegova prva zlatna ploča, oduševila je i nove generacije u filmu „Lajanje na zvezde“, ali se proslavio šlagerskom pjesmom „Obriši suze, draga“.

2018. – U 49. godini života od raka pluća preminuo srbijanski glumac Nebojša Glogovac. Rođen je u Trebinju, ali mu se porodica rano preselila u Pančevo, a do smrti je živio u Beogradu. Ostvario je briljantne uloge u filmu “Bure baruta”, te serijama “Porodično blago” i “Južni vetar”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.