"LEPTIRIMA BEZ KRILA"

Bogić Bogićević zaplakao i svoju nagradu poklonio Barlovu i Zulfiću: "Vi ste moji heroji"

Mi Evropi trebamo, a oni nama još više. Olako ne mogu ništa prihvatiti jer imam loše iskustvo iz devedesetih, rekao je Bogićević

Bogićević sa Barlovom i Zulfićem. Screenshot / Face TV

E. Ć.

16.2.2024

Ugledni bh. političar Bogić Bogićević, koji je bio prvi demokratski izabran član Predsjedništva bivše Jugoslavije iz SR BiH, gostovao je večeras u Centralnom dnevniku kod Senada Hadžifejzovića gdje se osvrnuo na prošla, ali i aktuelna dešavanja.

Evropa ima dug prema BiH

- Mi smo u Evropi, a čitav život molimo da nas Evropa primi. Evropa ima dug prema BiH. Da su htjeli, Dejton je mogao biti skrojen i 1992. godine. Ne treba novo žarište u srcu Evrope. Imam dozu rezerve prema Evropi i evropskom putu BiH - rekao je Bogićević.

Dodao je kako se raspada svjetski pravni poredak, te da je to rekao i generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš (Guterres).0

- Ovdje možemo registrovati što se dešava u svijetu i spremati se za pogoršanje situacije! Možemo i moramo! Srbija i Hrvatska uvode vojni rok… Ne treba to sve potcijeniti! - naveo je on.

Na pitanje - jesmo li mi potrebniji Evropi ili oni nama? Rade li to iz svog interesa, Bogićević odgovara: 

- Mi Evropi trebamo, a oni nama još više. Olako ne mogu ništa prihvatiti jer imam loše iskustvo iz devedesetih.

Upitan da li iko od lidera traži njegov politički savjet, odgovorio je da ne.

- Ne, i ne treba! Kad bi samo dio pažnje posvetili državi koliko posvjećujemo naciji, imali bismo funkcionalnu državu! Historija nas uči da narod ne može niko uništiti, što svjedoči skoro osamdeset godina palestinskog slučaja, ali vidimo kako im je bez države. Nema mira u svijetu dok se ne riješi palestinsko pitanje. Jedino ispravno rješenje su palestinska i izraelska država - dodao je on.

Dva čovjeka bila protiv prijedloga

Potom je uslijedilo pitanje o njegovoj kandidaturi za gradonačelnika Sarajeva. Trebao je postati gradonačelnik, a onda su stigle optužbe na račun SDP-a da su mu "napakovali".

- Nisam imao izbornu kampanju! Nisam tražio to. Prihvatio sam jer sam preživio rat u ovom gradu, gradu koji je pretvoren u logor! Dugo su tražili od mene da to prihvatim. Prihvatio sam s namjerom da pomognem ovom gradu. Dogodilo su da su dva čovjeka iz SDP-a bila protiv njihovog prijedloga, ali to je do njih… nije do mene. Do njih u partiji i do njih lično - kazao je on u Centralnom dnevniku.

Inače, Bogić Bogićević je pobjednik jubilarnog dvadesetog izbora za Centralni dnevnik ličnost godine, ali je svoju nagradu odlučio pokloniti drugim sa liste, Ismailu Zulfiću i Ismailu Barlovu, sjajnim bh. paraplivačima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.