BIH

MUP KS: U 2023. godini zabilježen povećan broj zahtjeva za izdavanje ličnih dokumenata

Osim toga, MUPKS je pokrenuo aktivnosti na izgradnji nove šalter sale u općini Novi Grad Sarajevo koja je najbrojnija općina

MUP Kantona Sarajevo. Avaz

FENA

22.2.2024

Sektori za građanska stanja Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS) tokom 2023.godine bilježili su povećanje zahtjeva za izdavanje ličnih dokumenata.

Prema zvaničnim podacima, u 2023. godini obrađeno je 56.778 zahtjeva za lične karte što je za 83 posto više nego u 2022. godini kada ih je bilo 32.187. Pored toga, broj obrađenih zahtjeva za vozačke dozvole u prošloj godini iznosio je 31.551 što je također povećanje u odnosu na 2022.godinu od 27,5 posto, a zahtjeva za registraciju vozila 250.437. Broj izdatih pasoša u 2023.godini je bio 35.769.

- I pored povećanog obima posla na izdavanju ličnih dokumenata, u toku 2023. godine nisu zabilježene veće gužve jer je MUP Kantona Sarajevo blagovremeno kapacitirao ljudskim resursima radna mjesta u sektorima na kojima se pružaju direktne usluge građanima. Značajno je istaći da su u toku konkursne procedure za dodatna popunjavanja šalterskih radnih mjesta, a što će doprinijeti bržoj, efikasnijoj i kvalitetnijoj usluzi za građane - navodi se u saopćenju iu MUP-a KS.

Osim toga, MUPKS je pokrenuo aktivnosti na izgradnji nove šalter sale u općini Novi Grad Sarajevo koja je najbrojnija općina i gdje se zaprima najveći broj ovakvih zahtjeva. Izgradnja nove šalter sale, navodi se, značajno će doprinijeti smanjenju gužvi u najmnogoljudnijoj općini u Kantonu Sarajevo. Kako napreduju radovi na adaptaciji ovog objekta pogledajte u videu na kraju ovog teksta.

Sektori za građanska stanja MUP-a KS povećan broj zahtjeva za izdavanje novih ličnih dokumenata očekuju i u 2024. godini, najviše u periodu maj-juni-juli, posebno imajući u vidu da se u 2024.godini predviđa istek važnosti velikog broja ličnih karata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.