LAKIŠIĆA HAREM

Kompromisno rješenje: Umjesto islamskog centra u Mostaru će se graditi Interkulturni centar "Mevlana"

Smatramo da je ovaj koncept kompromisno rješenje za grad Mostar, ispod kojeg Bošnjaci u Mostaru ne mogu dalje ići, istakao muftija Dedović

Postavljena tabla uz zgradu HNK u izgradnji. M. Smajkić

Meliha Smajkic

24.2.2024

Na lokalitetu nekadašnjeg Lakišića harema, u centralnoj gradskoj zoni Mostara, odmah uz zgradu Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u izgradnji jutros je osvanula tabla s prikazom projekta Interkulturni centar „Mevlana“. Kao naručilac projekta navedeni su Muftijstvo mostarsko i Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Mostar, a kao period izvođenja radova je ova i naredna godina.

Postavljanje ove table na lokalitetu nekadašnjeg Lakišića harema, kako saznajemo, označava svojevrsnu uvertiru za pokretanje nove procedure prema gradskim vlastima za izgradnju interkulturnog centra.

Pojašnjenja zastupnicima

To je, definisano i zaključkom koji je jednoglasno usvojen na današnjoj Skupštini MIZ-a Mostar, gdje je na prijedlog mostarskog muftije, Salema ef. Dedovića prihvaćeno idejno rješenje novog koncepta Interkulturnog centra „Mevlana“.

- Skupština je obavezala Izvršni odbor da od nadležnih gradskih organa zatraži urbanističko-tehničke uslove za početak gradnje ove zgrade. Na ovaj način prvobitna ideja izgradnje zgrade Islamskog kulturnog centra preinačena je u izgradnju centra „Mevlana“. Sa ovim rješenjima u narednim danima s projektom će bit upoznati svi džemati na području Medžlisa IZ Mostar.

U pojašnjenjima ideje zastupnicima Skupštine, muftija je kazao kako se do ovog rješenja došlo nakon višegodišnjih napora i razgovora sa predstavnicima domaćih vlasti i predstavnicima međunarodne zajednice u našoj zemlji.

- Lokalitet Lakišića harema je lokalitet na koji, s aspekta historije, tradicije, civilizacije, kulture, morala pravo polaže IZ, ali je to i lokalitet koji se nalazi u centralnoj zoni Grada Mostara i nije samo pitanje IZ i mostarskog muftije. To je svebošnjačko nacionalno pitanje. Smatramo da je koncept Interkulturnog centra „Mevlana“ kompromisno rješenje za grad Mostar, ispod kojeg Bošnjaci u Mostaru ne mogu dalje ići - pored ostalog je istakao muftija.

Koncept inkluzivnosti

Iz MIZ-a su pojasnili da je interkulturni centar „Mevlana“ baziran na baštini koju Mostar ima više stoljeća, a zasniva se na izučavanju Rumijeve Mesnevije.

- Katedru Mesnevije u Mostaru je utemeljio Derviš-paša Bajezidagić. Sam koncept Mesnevije je koncept inkluzivnosti, povezivanja, ljubavi i mirotvornosti. Mi na tom mjestu nudimo takav koncept, nasuprot zatvorenom i isključivom konceptu koji je ponuđen sa zgradom Hrvatskog narodnog kazališta. Koncept Kazališta, kako je predstavljen, je politički- hegemonistički zatvoren koncept - kazao je muftija.

Projekat „Mevlana“, dodao je, dobio je punu podršku međunarodnih zvaničnika, koji će podrškom ovom projektu ponovo skrenuti fokus svog djelovanja na stvarnu integraciju Mostara i države Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, na lokalitetu Lakišića harema, u nekoliko navrata su održavani protesti u organizaciji MIZ-a Mostar. Iz MIZ-a su još 2002.godine podnijeli zahtjev za izgradnju islamskog centra na tom lokalitetu, ali odgovor do sada nisu dobili, dok se s druge strane, gradi zgrada HNK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.