CENTAR ZA KULTURU GORAŽDE

Promovirana knjiga prof. dr. Šaćira Filandre naziva "Bošnjačka politika u XX stoljeću"

Autor kroz knjigu donosi prikaz savremenog bošnjačkog političkog i nacionalnog razvoja

Sa promocije knjige. Glas Goražda

Al. B.

29.2.2024

U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ sinoć je u Maloj sali Centra za kulturu Goražde upriličena promocija knjige naziva „Bošnjačka politika u XX stoljeću“ autora prof. dr. Šaćira Filandre.

Autor kroz knjigu donosi prikaz savremenog bošnjačkog političkog i nacionalnog razvoja, ističe osnovna pitanja svake dionice tog razvoja, portretira i ocjenjuje ključne oblikovatelje i nosice bošnjačke političke misli i djelatnosti, identificira i povijesno kontekstualizira bošnjačke političke stranke, kulturne i intelektualne grupacije koje su promicale političke interese vlastitog naroda, utvrđuje principe bošnjačke politike, njenu doktrinu i kontinuitet razvoja tokom cijelog stoljeća.

Sa sinoćnje promocije. Glas Goražda

Prema autorovom mišljenju, bošnjački politički i nacionalni razvoj u XX stoljeću ima jasan, kontinuiran i pozitivan razvoj. Bošnjačka politika u ovom prikazu je govor o jednom afirmativnom, razvojnom i optimističnom narativu. Politička svijest i politička praksa bošnjačkog naroda tokom proteklog stoljeća odvijala se u osnovi unutar triju važnih društvenih kategorija: kategorije kulture, nacije i države. Tim trima kategorijama u Filandrinom istraživanju odgovaraju tri prepoznatljiva stupnja političkog razvoja, ili, preciznije rečeno, tri preporoda.

U okviru ove tri ključne etape razvoja bošnjačke politike autor obrađuje čitav niz pitanja i društvenih događanja posredstvom kojih se i dešavao bošnjački razvoj. Tako u knjizi nalazimo posebna poglavlja o nacionalnim pokretima, političkom organiziranju i ustavno-političkim nagodbama o Bosni tokom austrougarskog perioda njenog postojanja; Bošnjaci i ideja Jugoslavije, političko organiziranje, Mehmed Spaho i JMO, Bosna i sporazum Cvetković–Maček, Putokaz i bošnjačka komunistička inteligencija; Bošnjaci u Drugom svjetskom ratu, Odbor „Narodnog spasa“ i muslimanske milicije; Bošnjaci i socijalizam, slučajevi Pašage Mandžića, Osmana Karabegovića, Avde Hume, Hajre Kapetanovića, Salima Ćerića i Meše Selimovića, kulturno-znanstvena postignuća Alije Isakovića i Muhsina Ruzvića, proces „muslimanskim intelektualcima 1983. godine“; raspad komunističke Jugoslavije, ideja bošnjaštva i uspostava bosanske države, agresija na Bosnu i Hercegovinu i politička djelatnost Alije Izetbegovića.

Sa sinoćnje promocije. Glas Goražda

Osim autora, o knjizi je govorio i dr. Muamer Džananović, a promociji je prisustvovao veliki broj posjetilaca kao i predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti BPK Goražde.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.