PODRŠKA BIH

Šefovi diplomatije Italije i Austrije danas u Sarajevu: Vrijeme je za otvaranje pregovora

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković održat će zajednički sastanak sa Tajanijem i Šalenbergom

Tajani i Šalenberg. AP

FENA

4.3.2024

Potpredsjednik Vlade Italije i ministar vanjskih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije Antonio Tajani i federalni ministar za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Aleksander Šalenberg (Alexander Schallenberg) boravit će danas u Sarajevu.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković održat će zajednički sastanak sa šefovima diplomatija Italije i Austrije.

Tajanija i Šalenberg, kako je najavljeno, sastat će se i sa Predsjedništvom BiH, predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto, šefom delegacije EU Johanom Satlerom (Johann Sattler) i visokim predstavnikom u BiH Kristijan Šmit ( Christian Schmidt).

Tajani je istakao da se Italija zalaže za evropski put BiH i da smatra da je BiH spremna za historijsku odluku.

U Sarajevu će danas biti održan i Ekonomski dijalog: Italija - Bosna i Hercegovina, u okviru posjete zamjenika premijerke i ministra vanjskih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije Antonia Tajanija.

- Italija je uvijek bila snažan zagovornik BiH u Evropskoj uniji. Dosljedno smo podržavali otvaranje pristupnih pregovora sa BiH i kasnije ovog mjeseca pozvat ćemo i ostale članice EU da donesu tu važnu odluku. BiH je spremna za ovaj historijski cilj i Rim će stati uz Sarajevo kako bi pružio svu moguću podršku i tehničku pomoć u reformskim naporima. Također, naša Vlada ostaje u potpunosti angažirana kada je riječ o sigurnosti i stabilnosti BiH te ostajemo posvećeni značajno povećanom doprinosu EUFOR-u i misiji Althea - rekao je ministar vanjskih poslova Tajani.

Također će naglasiti da se Bosni i Hercegovini prijeko potrebne reforme ne nameću izvana te da nije riječ o birokratskim vježbama, već o reformama u cilju poboljšanja života građana.

- Uvijek smo bili nepokolebljivi zagovornik integracije Bosne i Hercegovine u EU. Ali svako mora da radi svoj domaći zadatak. Cilj članstva u EU treba da bude dovoljno snažan poticaj da se ujedine svi politički akteri i da se provedu potrebne reforme, tako da Evropsko vijeće kasnije ovog mjeseca može dati zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora. Građani Bosne i Hercegovine su predugo čekali, zaslužuju prosperitetnu budućnost u EU - navodi austrijski ministar vanjskih poslova Šalenberg.

Ministri se slažu da je EU nepotpuna bez Zapadnog Balkana.

- Sada je vrijeme da Bosna i Hercegovina završi potrebne EU reforme i konačno pređe ciljnu liniju. Budućnost unutar EU ključna je za budući prosperitet zemlje i njenog naroda. Italija i Austrija će i dalje biti snažni i glasni partneri BiH, također u mobilizaciji šire međunarodne podrške. Upravo je to bio cilj ministarskog sastanka koji je održan u Rimu u februaru između “Grupe prijatelja Zapadnog Balkana” – neformalne grupe osnovane u junu 2023. sa Italijom, Austrijom, Češkom, Hrvatskom, Grčkom, Slovačkom i Slovenijom i zemljama Zapadnog Balkana - istaknuto je u saopćenju.

Planirano je i potpisivanje bilateralnog sporazuma o ekonomskoj saradnji između Bosne i Hercegovine i Republike Italije u Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.