KULTURA SJEĆANJA

Počeli radovi na izgradnji Muzeja stradanja u Vogošći

Direktor Memorijalnog centra Kulanić najavio je da će ovo biti Muzej stradanja u kojem će biti dokumentovana zvjerstva činjena u svim logorima u BiH

Prostor "Kon-Tikija". Općina Vogošća

FENA

13.3.2024

Radovi na prostoru "Kon-Tikija", nekadašnjeg zloglasnog logora Kod Sonje u Vogošći, počeli su danas. Projekt uređenja i adaptacije tog prostora je Odlukom Skupštine Kantona Sarajevo iz 2006. godine naveden kao jedan od potprojekata mapiranja opsade Sarajeva 1992-1995.

Ministarstvo za boračka pitanja i Vlada Kantona Sarajevo su krajem 2022. godine otkupili zemljište i prateće objekte.

U februaru 2023. godine izvršena je primopredaja i prostor i objekti su dati na upravljanje Fondu Memorijala Kantona Sarajevo, sadašnjem Memorijalnom centru Sarajevo (MCS).

Radove će izvoditi firme Centar Han d.o.o. Sarajevo, Eko Teh d.o.o. Sarajevo i Kolinvest d.o.o. Sarajevo. Ovaj početak radova predstavlja važan korak u obnovi ovog historijskog mjesta.

Početku radova prisustvovali su ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović, načelnik Općine Vogošća Migdad Hasanović, kao i direktor Memorijalnog centra Sarajevo Ahmed Kulanić i direktorica Zavoda za izgradnju KS Belma Barlov.

Ministar Osmanović je izrazio nadu da će ovakav način brige za kulturu sjećanja dovesti do podizanja brojnih optužnica protiv ljudi koji su činili zvjerstva, istaknuvši da je njegova generacija kreirala čudo bosanskog opstanka, a da je na novim generacijama da izgrade čudo bosanskog opstanka.

Načelnik Hasanović je iskoristio priliku da pozdravi prisutne Ahmeda Hidu i Eseta Muračevića, ljude koji su prošli kroz zločinačke logore, rekavši da mu je drago što se ovakav projekt pokreće dok još ima živih svjedoka zločina koji su rađeni u logorima.

Direktor Memorijalnog centra Kulanić najavio je da će ovo biti Muzej stradanja u kojem će biti dokumentovana zvjerstva činjena u svim logorima u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Kabineta načelnika Općine Vogošća. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.