NA CEREMONIJI U BUTMIRU

Italijanski general preuzeo dužnost zamjenika komandanta EUFOR-a: Nakon 25 godina se vraća u BiH

Brigadni general Dal Maso posjeduje ogromno vojno iskustvo i služio je u brojnim misijama širom svijeta

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2
E. Ć.

14.3.2024

U bazi "Butmir" danas je održana zvanična ceremonija na kojoj je zamjenik komandanta EUFOR-a, brigadni general Lorenzo Dal Maso iz sastava Oružanih snaga Italije, preuzeo dužnost.

Brigadni general Dal Maso posjeduje ogromno vojno iskustvo i služio je u brojnim misijama širom svijeta. Zajedno s komandantom EUFOR-a, generalmajorem Laslom Sticom (Sticz) i načelnikom štaba EUFOR-a, brigadnim generalom Ovidiem Lunguom, on sada čini Komandnu grupu EUFOR-a. 

Na čemu će biti fokus

- Ova komandna grupa će ujedinjeno sarađivati sa svim zemljama učesnicama u misiji EUFOR-a, kao i bh. vlastima, s ciljem izvršavanja zadataka EUFOR-a u skladu s Misijom EUFOR-a - saopćeno je iz EUFOR-a.

U svom obraćanju, komandant EUFOR-a, generalmajor Stic istakao je da će se brigadni general Dal Maso, u svojstvu zamjenika komandanta, prije svega fokusirati na kontakte i saradnju EUFOR-a sa Oružanim snagama BiH (OS BiH), što je jedan od ključnih prioriteta u okviru aktivnosti EUFOR-a, jer mandat Operacije „Althea“ nesumnjivo nalaže EUFOR-u da pruži podršku OSBiH u postizanju interoperabilnosti kroz kombiniranu obuku i vježbe. 

Portfelj zamjenika komandanta također će uključivati i rad na provedbi Master plana za rješavanje viškova municije, naoružanja i eksplozivnih sredstava, podršku procesu humanitarnog deminiranja u BiH, kao i praćenje aktivnosti domaćih vlasti na poslovima provedbe zakona. 

Povrh toga, zamjenik komandanta će i nadzirati rad Odjela za zajedničke vojne poslove, kako bi se, između ostalog, osigurao pregled situacije u vezi s radom tvornica namjenske industrije. 

- Uvjeren sam da će, uz Vaš doprinos i podršku, prisustvo EUFOR-a, Operacija „Althea“ i dalje davati vrijedan doprinos kroz svoje prisustvo u ovoj zemlji - izjavio je generalmajor Stic, naznačivši da ima puno povjerenje u brigadnog generala Dal Masa.

Podrška Bosni i Hercegovini

Brigadni general Dal Maso, koji se nakon nešto više od 25 godina ponovo vraća na službu u ovoj prelijepoj zemlji, naglasio je tokom svog obraćanja da je Evropa nedavno obnovila svoju posvećenost pružanju podrške BiH na njenom putu Evropskih integracija, kao i da Italija također daje svoj doprinos napretku i prosperitetu u BiH i čvrsto podržava evropsku perspektivu za cijeli region zapadnog Balkana. 

U tom smislu, rekao je kako je njegovo imenovanje još jedan jasan pokazatelj koliko je Italija aktivna kao akter u tom procesu, i dodao:

- Svjestan sam odgovornosti i izazova koje moja funkcija podrazumijeva, ali sam ih spreman i voljan prihvatiti i sve vas uvjeravam da ću od ovog trenutka davati sve od sebe i ulagati svu svoju energiju i stručnost kako bih izvršio ovu misiju na najbolji mogući način, u svakom trenutku garantirajući nepristrasnost.

Uspostavljanje funkcije zamjenika komandanta EUFOR-a pokazatelj je posvećenosti EUFOR-a Bosni i Hercegovini i sposobnosti misije da se prilagodi kako bi bolje pomogla Bosni i Hercegovini na njenom putu ka članstvu u EU. 

EUFOR želi dobrodošlicu brigadnom generalu Dal Masou na ovu funkciju. Njegovim dolaskom ojačat će se jedinstvo i efikasnost EUFOR-a i omogućiti dalja komunikacija sa ključnim akterima u svrhu pružanja podrške BiH na putu napretka.

EUFOR je snažan, sposoban i pouzdan partner Bosne i Hercegovine i ostaje posvećen pružanju podrške bh. vlastima pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja, navodi se u saopćenju iz EUFOR-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.