RAZGOVOR

Dragan Jurković, načelnik Neuma, za "Avaz": Nadamo se odličnoj sezoni

Za prvomajske praznike i naredni vikend većina smještajnih kapaciteta, kada govorimo o hotelima, popunjena je, kaže Jurković

Jurković: Sve je više dolazaka. Avaz

Meliha Smajkic

30.4.2024

Turistička sezona je pred vratima, a u našem jedinom gradu na moru Neumu imaju velika očekivanja.

Iznad očekivanja

Za sada sve ide u dobrom smjeru, jer, kako u razgovoru za „Avaz“ kaže neumski načelnik Dragan Jurković, ovogodišnja predsezona je iznad svih očekivanja.

- Kongresni turizam se prilično dobro oporavio poslije pandemijskih godina. Nakon što je većina hotela s radom počela prije neka dva mjeseca, sve je više grupnih i individualnih dolazaka. Za prvomajske praznike i naredni vikend, također, sudeći prema najavama, većina smještajnih kapaciteta, kada govorimo o hotelima, popunjena je - kaže nam Jurković.

Iako vjeruju da će i ove godine zabilježiti odlične turističke rezultate, ipak, mjesta za oprez, kako naglašava Jurković, uvijek ima.

- Mi se, naravno, nadamo najboljem, ali treba imati na umu da je turizam osjetljiva privredna grana i ono što nas je, takoreći, opeklo posljednjih godina jesu globalne promjene na koje ne možemo utjecati - govori Jurković.

Svi se trude

U Neumu se posljednjih godina trude poboljšati turističku ponudu, ali i unaprijediti infrastrukturu. Međutim, kako kaže Jurković, na brojne projekte utječu dugotrajni postupci javnih nabavki.

- Trenutno smo u procesu javne nabavke za uređenje dijela šetnice između hotela „Grand“ i „Sunce“, praktično, samog centralnog dijela. Ali, kako se nikad ne zna hoće li biti žalbi, neizvjesno je hoćemo li to uspjeti uraditi do glavne sezone - kaže Jurković.

Na jednom mjestu

Neumski načelnik nada se da će do sredine ljeta biti završeni radovi i na zgradi Općine. Podsjeća na to da su rokovi probijeni, a na to je, kaže, utjecao niz faktora.

- Imali smo sastanak s izvođačem radova i ja se nadam da ćemo, zaista, u junu imati završenu zgradu nakon toliko godina iščekivanja i da ćemo, napokon, što se tiče općinske administracije, svi biti na jednom mjestu - navodi Jurković.

Govoreći u ovom trenutku, najave za samu sezonu, pa i posezonu su odlične, kaže Jurković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.