TEMELJNI GRANT POMOĆI

Ambasador Japana prisustvovao ceremonijama primopredaje sanitetskog vozila i medicincke opreme

Medicinska oprema uključujući špalt lampu omogućava nastavak pružanja oftalmoloških usluga u ovom domu zdravlja

Ambasador Japana. Fena

FENA

15.5.2024

Ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Masami Kinefuchi 14 i 15. maja prisustvovao je ceremonijama primopredaje sanitetskog vozila i medicinske opreme u Domu zdravlja “Kozma i Damjan” u Kozarskoj Dubici te Domu zdravlja u Stanarima.

Putem programa „Temeljni Grant pomoći za projekte ljudske sigurnosti (GAGP)" Japan je odobrio 65.214 eura (približno 127.550 KM) za Dom zdravlja “Kozma i Damjan” u Kozarskoj Dubici te 71.586 eura (približno 140.000 KM) za Dom zdravlja Stanari za opremanje sanitetskim vozilom i medicinskom opremom.

Načelnik Općine Kozarska Dubica Radenko Reljić izrazio je svoju zahvalnost na kontinuiranoj pomoći Japana zdravstvenom sektoru u Kozarskoj Dubici, budući da je najnovija donacija treći put otkako Japan pruža svoju pomoć.

Direktor Doma zdravlja “Kozma i Damjan” Vladimir Babić je naveo kako će donirano sanitetsko vozilo osigurati siguran i efikasan hitni prijevoz, saopćeno je iz Ambasade Japana u BiH.

Medicinska oprema uključujući špalt lampu omogućava nastavak pružanja oftalmoloških usluga u ovom domu zdravlja.

Broj stanovnika Općine Stanari raste usljed otvaranja industrijske zone, zbog čega je moguće očekivati porast potrebe hitnog prijevoza u odnosu na lani. Načelnik Općine Stanari Radojica Čelić izrazio je zadovoljstvo uspostavljanjem odnosa između Stanara i Ambasade Japana, s nadom u daljnji razvoj.

Ambasador Kinefuchi izrazio je nadu kako će obje pomoći donijeti veliku korist stanovnicima Kozarske Dubice, Stanara ali i šire.

Kroz navedena dva projekta se očekuje da će korist imati više od 1.000 pacijenata godišnje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.