SUĐENJE

Vojin Pavlović: Transparent s likom Ratka Mladića u Bratuncu

U sudnici je prepoznao optuženog kao osobu koju je legitimisao

Vojin Pavlović. BIRN BiH

El. T. / BIRN

15.5.2024

Na suđenju Vojinu Pavloviću za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti zbog veličanja Ratka Mladića, službenici Policijske stanice Bratunac su u svojstvu svjedoka Tužilaštva Bosne i Hercegovine govorili o radnjama koje su poduzimali u vezi s optuženim.

Stevo Ostojić je ispričao kako je 10. marta 2023. u poslijepodnevnim satima uočio da se skupljaju građani kod raskrsnice ulica Sveti Sava i Gavrilo Princip u Bratuncu, te da je transparent na kojem je pisalo “Srećan rođendan, živ i zdrav bio“, s fotografijama Ratka Mladića, gotovo bio postavljen.

Ostojić je naveo da je uočio i jednu osobu kako to fotografiše, te ga je legitimisao, piše detektor.ba.

Postavio baner

- To je bio Vojin Pavlović koji je rekao da je postavio baner ispred Udruženja ‘Istočna Alternativa' - kazao je svjedok i dodao da je obavijestio dežurnu službu o zatečenom stanju.

U sudnici je prepoznao optuženog kao osobu koju je legitimisao.

Ostojić je naveo da je oko 19 sati primijetio da se na raskrsnici nalazi vozilo elektrodistribucije i dvije-tri osobe kako skidaju baner i odnose sa sobom.

Odbrani je kazao da u tom trenutku nije znao da optuženi čini krivično djelo, a na dodatni upit Sudskog vijeća pojasnio je da je znao da je kažnjivo, ali ne i kako se djelo kvalifikuje.

Darko Vitić je rekao da je 11. marta 2023. Pavlović došao u policijsku stanicu i da je uzeo izjavu od njega.

Skinut transparent

- On je prijavio da mu je skinut transparent koji je postavio sa svojim aktivistima i da mu je pričinjena šteta oko 300-400 KM - kazao je on i dodao da Pavlović nije navodio aktiviste.

Tužilaštvo mu je pročitalo dio izjave koju je Vitić ranije dao, u kojoj je naveo da se radi o aktivistima “Istočne alternative“, što je svjedok i potvrdio. Odbrana nije imala pitanja za svjedoka.

Pavloviću se stavlja na teret da je 10. marta 2023. na raskrsnici iznad semafora u Bratuncu postavio transparent s likom bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske na kojem je bila ispisana poruka “Srećan rođendan, živi i zdravi bili”.

U optužnici se navodi da je Pavlović, kao predsjednik Udruženja “Istočna alternativa” i stanovnik Bratunca, svjestan da navedenom radnjom veliča Ratka Mladića, koji je presudom međunarodnog suda osuđen za genocid i druge ratne zločine.

Treći svjedok, također policijski službenik PS Bratunac, Mersudin Mešković je kazao da nije postupao u ovom predmetu kada se desio događaj, ali je kasnije Državno tužilaštvo naredbom zatražilo da se dostavi dokumentacija o postupanju policije u ovom slučaju, što je i učinio.

Dobio informaciju

Svjedok je dodao kako misli da je bila i naredba Suda za izuzimanje videosnimka raskrsnice, ali je dobio informaciju da se snimci zadržavaju 80 ili 90 dana.

On je potvrdio svoj potpis na izvještaju o preduzetim mjerama i radnjama od 6. novembra 2023. godine.

Odbrana nije imala pitanja ni za ovog svjedoka, ali je za svu trojicu ostavila mogućnost da će ih pozvati kao svoje svjedoke, ako bude potrebe.

Na kraju ročišta Tužilaštvo je navelo da odustaje od saslušanja dva predložena svjedoka.

Protiv Pavlovića je potvrđena još jedna optužnica za isto krivično djelo zbog odobravanja i pokušaja opravdavanja genocida u Srebrenici, ali suđenje u tom predmetu još uvijek nije počelo.

Suđenje će se nastaviti 26. juna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.