RAZGOVOR ZA "AVAZ"

Nurko Pobrić o imenovanju sudija Ustavnog suda BiH: Kako je Palavrić pobijedila Trnku

Previše se digla galama, što je meni malo čudno, jer ništa ovdje nije drugačije nego što je bilo prilikom imenovanja ranijih sudija Ustavnog suda

Pobrić, Palavrić i Trnka. Avaz

Alen Bajramovic

31.5.2024

Beskonačne diskusije o izboru Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH, barem nakratko, utišao je pravni ekspert Nurko Pobrić. On je u svojoj reakciji naveo da sudije Ustavnog suda BiH ne moraju imati sudijsko iskustvo i da se na taj način otvara mogućnost da i drugi pravnici mogu biti kandidirani.

Ispunjava uvjete

On je osporio i argument da Predstavnički dom Parlamenta FBiH nije birao među više kandidata, upitavši šta bi se desilo da se na konkurs prijavio samo jedan kandidat koji ispunjava uvjete.

- Previše se digla galama, što je meni malo čudno, jer ništa ovdje nije drugačije nego što je bilo prilikom imenovanja ranijih sudija Ustavnog suda. Svi su oni imenovani od politike, bilo oni iz RS, bilo ovi iz FBiH. Svi do jednoga. Zašto se digla galama zbog ovog kandidata, ne mogu shvatiti, jer nijednu formalnopravnu činjenicu nisam našao - kaže profesor Pobrić.

Diskutabilnim smatra samo jedan od prigovora opozicije, da Predstavnički dom nije imao mogućnost da bira, pa će sačekati tumačenje, ako ono bude zatraženo, da li je glasanjem za i protiv jednog kandidata ispunjena ustavna odredba koja se odnosi na izbor sudije.

Pet članova

- Do sada su se zaista predlagala dva kandidata. Jedan, koji je unaprijed dogovoren da će biti izabran, i drugi - onako. Bio sam u komisijama, uime Udruženja sudija FBiH, kad su izabrane sudije Mirsad Ćeman i Seada Palavrić. U komisiji od pet članova su dvoje sudija i troje parlamentaraca, pa nema nekog propisanog načina bodovanja, već se obavi neki razgovor. Imali smo slučaj da s doktorom pravnih nauka razgovor obavlja neki poljoprivredni tehničar. Kod izbora Seade Palavrić, među kandidatima je bio i profesor Kasim Trnka i mi smo preglasani jer se insistiralo da ona bude prvorangirani kandidat. Da se ne bi znalo ko je za koga glasao, Predstavnički dom tada se izjasnio tajnim glasanjem. Palavrić je pobijedila profesora Trnku - pojašnjava Pobrić.

Mnogi ne znaju sudijski posao

Sama činjenica da je neko dobio podršku određene partije, dodaje, nikome ne daje za pravo da u pitanje dovodi kredibilitet sudije, jer to zavisi od pojedinca, koji mora raditi u skladu s Ustavom i zakonima BiH.

- Ni činjenica da neko treba imati pravosudno iskustvo nije propisana Ustavom. Ustavni sud je drugačiji od redovnih sudova. Može neko imati veće pravno znanje potrebno za Ustavni sud, a da nikad nije bio sudija, od nekog sudije koji je radio 20 godina na jednom referatu i ima vrlo uska znanja. To mogu pričati samo onima koji ne znaju šta je sudijski posao jednog i drugog suda - ističe Pobrić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.