ŠTA RADI MUP KS

Sarajevo kao Divlji zapad, puca ko i kada stigne, a Uk pleše, Katica se slika, Benjamina smije!

Policajci hodaju u zimskim čizmama, dok se Katica brine o nabavci helikoptera koji će građane KS koštati vrtoglava 30,3 miliona KM

Avaz

Miralem  Aščić

11.6.2024

U Sarajevu više nije vijest da se desila pucnjava. Nije ni vijest da je neko ubijen, upucan, da je zapaljeno vozilo, da su vršnjaci pretukli kolegu u školi, izboli ga, da je opljačkana trgovina, pumpa... 

Premijer pleše

To je postala sarajevska svakodnevica. Pucaj, pljačkaj, ubijaj, a Vlada KS, ministar policije, mjesecima isto, kao papige, tvrde - sigurnosna situacija je zadovoljavajuća. Gdje, kako, u kojem gradu žive. Možda premijer Nihad Uk, kojeg opravdano zovu Muk, ili resorni ministar Admir Katica misle na Meksiko Siti. Jer Sarajevo prednjači u broju pucnjava, ubistava, saobraćajnih nesreća sa smrtnim posljedicama u regionu.

Da li se još iko sjeća 19-godišnjeg Farisa Pendeka. Da, sjećaju se porodica, školski drugovi, novinari. Brutalno je ubijen. I šta je tada Vlada KS poduzela, šta je najavio ministar Katica, osim što je istragu proglasio tajnom. Šta je, evo, sada uradila Vlada KS. U sedam dana dvije pucnjave, jedna usred bijela dana na poznatom sarajevskom šetalištu! Niti konferencije za medije. Niti saopćenja. 

Ministar Katica, i kada se oglasi, bolje bi mu bilo da je šutio, jer izjave "moramo brže reagirati" u situaciji kada je objavljeno da je u Anela Kršu ispaljeno 16 metaka vrijeđaju zdrav razum. 

I tako je godinama. Katica je ministar već dva mandata, osam godina je na čelu MUP-a, sigurnost je sve gora i gora. Alarm je davno upaljen. Uprava policije skoro pa i obezglavljena. Komesar Fatmir Hajdarević se ukaže samo kada ga mediji prozovu da je "nevidljiv". Dođe na konferenciju, stavi kapu, naštima se i ode. 

Sve je godinama isto

I tako sve ukrug. Mjesecima, sve je isto, samo Vahidina Ćosića nema. U Sarajevu puca ko stigne i kada stigne, a dokaz je brutalno ubistvo Krše.

I, evo, svi opet šute. Reći će - to je lokalni obračun. To su neki sitni mešetari, kriminalci. Svi ih znaju.

S druge strane, sarajevski policajci, za koje Katica tvrdi da moraju biti brži, ruku na srce, odlični su kada se uzme u obzir ko ih i kako vodi. Ko su im šefovi, rukovodioci. Ko daje upute i kako. I goli i bosi. Ima li Katica televizor, osim Instagram profila, prati li, čita li, vidi li kako su opremljeni policajci u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori. 

Gdje su njegove najavljene famozne kamere na prslucima!? Gdje im je oprema? Gdje su prsluci? Hodaju u zimskim čizmama, dok se Katica brine o nabavci helikoptera koji će građane KS koštati vrtoglava 30,3 miliona KM, i to bez hangara i bez obuke pilota. Sve će na kraju, što smo objavili prije osam godina, koštati više od 40 miliona KM. 

I kako reče Katica, ako zatreba nekoj trudnici, mi smo tu. Pa nije MUP KS zdravstvena ustanova. Možda se Katica trebao prijaviti na konkurs za direktora KCUS-a, da zamijeni Sebiju Izetbegović jer ispade da pare daje da liječi i zbrinjava ljude!?

I tako vozovi prolaze, sigurnost je sve gora, a vlast itekako usporena, uspavana, netransparentna, zatvorena. Brinu se o tramvajima, vozaju njima i poručuju građanima da ne šetaju uvečer.

Čekamo samo novu pucnjavu, novo ubistvo. Do tada će Katica objavljivati Facebook statuse, Uk plesati na balu. Za malog čovjeka nikoga nije briga. 

Nema Benjamine

I da, zabrinjavajuće je da se nije oglasila Benjamina Karić, vrla gradonačelnica Sarajeva. Pošto se miješa u sve i svašta, ovoga puta je prespavala dan. Ili nije pročitala da je ubijen muškarac na Vilsonovom šetalištu. Ili da, ona ne šeta, ona pleše.

Zvuči nekome smiješno, ali je u ovom gradu već davno bilo 5 do 12. 

U blještavilu fine gradske raje ne vide dalje od nosa!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.