ISPUNIO OBEĆANJE

Konaković uputio protestnu notu Ministarstvu vanjskih poslova Srbije: Svesrpski sabor u Deklaraciji izvrće činjenice

RS, čiji su zvaničnici prisustvovali navedenom skupu, nije država nego jedan od bosanskohercegovačkih entiteta

Elmedin Konaković. Avaz

N. Aj.

11.6.2024

Ministarstvo vanjskih poslova, s Elmedinom Konakovićem na čelu, uputilo je protestnu notu Ministarstvu vanjskih poslova Republike Srbije preko Ambasade Republike Srbije u BiH, što je ministar i najavio.

U dokumentu se navodi:

- Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine izražava svoje poštovanje Ministarstvu vanjskih poslova Republike Srbije i ima čast izraziti nezadovoljstvo tekstom Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda usvojene na Svesrpskom saboru u Beogradu, 8. juna 2024. godine jer ista u pojedinim dijelovima podriva suverenitet Bosne i Hercegovine.

Istaknuto je da je sadržaj Deklaracije u suprotnosti sa činjenicama, jer Republika Srpska, čiji su zvaničnici prisustvovali navedenom skupu, nije država nego jedan od bosanskohercegovačkih entiteta. 

Upućena protestna nota. Avaz

- Podsjećamo da u Ustavu BiH član 1. alineja 3 stoji ”Bosna i Hercegovina se sastoji od dva entiteta: Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske”. Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata država sa jasno definisanim teritorijalnim integritetom i suverenitetom, entiteti nemaju pravo na otcjepljenje i postoje samo po osnovu Ustava Bosne i Hercegovine.

Nadalje, u Deklaraciji u tački 21. se navodi da "Svesrpski sabor ističe da Bosna i Hercegovina nije jedna niti jedinstvena izborna jedinica za izbor zajedničkih organa". Član 3. alineja 1 Ustava Bosne i jasno predviđa "lnstitucije Bosne i Hercegovine i njihove nadležnosti". Ne postoje zajednički organi - navodi se u protestnoj noti.

Također, Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine izrazilo je žaljenje što Svesrpski sabor u svojoj Deklaraciji, ponovo izvrćući činjenice, navodi da je u usvojenoj Rezoluciji o genocidu u Srebrenici ”izvršen pokušaj kolektivnog okrivljivanja cijelog srpskog naroda” što se u sadržaju Rezolucije nigdje ne navodi.

- Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine koristi i ovu priliku da Ministarstvu vanjskih poslova Republike Srbije ponovi izraze svog visokog uvažavanja - zaključeno je u protestnoj noti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.