BROJNE NEPRAVILNOSTI

Revizija u Ministarstvu kulture i sporta FBiH: Pare davali šakom i kapom

Ne možemo potvrditi ispunjenost utvrđenih kriterija kod realizacije interventnih sredstava u iznosu od 370.000 KM, piše u izvještaju

Vlaisavljević: Loše izvršenje budžeta. Avaz

13.6.2024

Ured za reviziju FBiH objavio je izvještaj o finansijskoj reviziji Federalnog ministarstva kulture i sporta za 2023. godinu, na koji su, iako su uočene brojne nepravilnosti, dali mišljenje s rezervom.

Riječ je o Ministarstvu kojim upravlja Sanja Vlaisavljević, kadar HDZ-a BiH. U izvještaju je navedeno da su kapitalni transferi precijenjeni za čak 3,6 miliona KM s obzirom na to da su u Glavnoj knjizi evidentirani na 31. decembar 2023. godine na osnovu zahtjeva i ugovora iz 2024. godine.

Druge namjene

- Ministarstvo ne posjeduje dokumentaciju o vlasništvu i posjedu imovine koju koristi i koja je u poslovnim knjigama na 31. decembar 2023. godine iskazana u iznosu od 1.087.968 KM sadašnje vrijednosti - istakli su iz Ureda.

Što se tiče tekućih transfera koji su planirani i iskazani na drugim nivoima vlasti za kulturu i sport od značaja za FBiH, oni nisu u cijelosti korišteni za namjere određene budžetom, jer je dio njih korišten u kapitalne svrhe, ali i za neprofitne organizacije.

Realizacija tekućih transfera u iznosu od 7.072.601 KM i sredstava od igara na sreću iz 2022. godine u iznosu od 1.456.918 KM izvršena je najvećim dijelom bez primjene jasnih i mjerljivih kriterija i za koje nije definirana dokumentacija kojom se dokazuje njihova ispunjenost.

Faksimil revizorskog izvještaja. Screenshot

- Ne možemo potvrditi niti ispunjenost utvrđenih kriterija (hitnost, nepredviđenost i specifičnost programa) kod realizacije interventnih sredstava u iznosu od 370.000 KM, kao ni dodjelu sredstava bez primjene kriterija Sveučilištu u Mostaru za podršku programskim aktivnostima u iznosu od 50.000 KM - navodi se u izvještaju.

Bez dokumentacije

Pojašnjavaju da to ukazuje da nije osigurano transparentno i efikasno izvršenje budžeta FBiH za prošlu godinu.

- Kapitalni transferi drugim nivoima vlasti - izgradnja bazena u Mostaru, obnova dvorca Lothara von Berksa u sastavu nacionalnog spomenika Stari Grad Ostrožac, izgradnja pozorišne sale i rekonstrukcije Kulturnog centra Bihać nisu planirani u skladu s članom 13. Zakona o budžetima u FBiH, na osnovu relevantne dokumentacije, za projekte koji su spremni za realizaciju.

Sredstva su odobrena u ukupnom iznosu od 12.500.000 KM, a realizirano je samo 3.950.000 KM, što predstavlja 32 posto - pojašnjava se u izvještaju.

Namjensko trošenje

Zakonom o budžetima u FBiH propisano je da, ukoliko korisnici ne dostave izvještaj o namjenskom utrošku sredstava, neće imati pravo aplicirati za dodjelu sredstava u narednoj fiskalnoj godini. 

Ipak, uvidom u pojedine izvještaje konstatirali su da je Komisija prihvatala izvještaje, iako sredstva nisu utrošena prema tabeli planiranih rashoda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.