IZGRADNJA BOLJEG DRUŠTVA

Jubilej Udruženja "Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu –Jovan Divjak" – 30 godina djelovanja

Više od 60 hiljada djece, mladih i njihovih porodica koristilo je usluge Udruženja u vrijednosti preko 13,5 miliona KM

Jubilej Udruženja. Fena

FENA

18.6.2024

Sarajevska filharmonija i Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu održali su svečani koncert u Narodnom pozorištu 13. juna, povodom obilježavanja 30 godina postojanja i djelovanja Udruženja „Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu – Jovan Divjak“.

U trideset godina rada, Udruženje je na svakodnevnoj usluzi djeci i mladima žrtvama rata, djeci i mladima s invaliditetom, kao i talentovanoj djeci i mladima, djeci i mladima romske nacionalne manjine, te onima u socijalnim potrebama. Udruženje je prvo moralna, a zatim materijalna podrška djeci, mladima i njihovim roditeljima/starateljima u Bosni i Hercegovini, navode iz tog udruženja.

- Ovo nije obična priča nekog Udruženja i neke ekipe ljudi. Ovo je istinska misija izgradnje boljeg bosanskohercegovačkog društva, obrazovanih i prosperitetnih mladih ljudi, koji mogu, bez obzira na nedostatke i nedaće sa kojima se nose, biti dobri i uspješni ljudi - rekao je predsjednik Skupštine Udruženja Almin Škrijelj.

Više od 60 hiljada djece, mladih i njihovih porodica koristilo je usluge Udruženja u vrijednosti preko 13,5 miliona KM (7 miliona EUR): 8.415 godišnjih stipendija, psihosocijalne radionice, školska oprema, radionice, edukacijska putovanja. Dvadeset i četiri škole u BiH su podržane donacijom opreme i kroz obnovu.

Izvršni direktor Udruženja Edin Bećarević je u svom govoru naglasio da ovi rezultati ne bi bili mogući bez podrške preko 7 hiljada donatora od osnivanja do danas. "Oni pokazuju kako je promjena na lokalnom nivou, koja počinje od pojedinca, jedan od načina da mijenjamo svijet na bolje".

- Nizom događaja koje smo organizovali od početka ove godine, obilježili smo jedan od najtežih jubileja za nas, s obzirom na činjenicu da Jovan Divjak, osnivač i dugogodišnji direktor već nekoliko godina nije sa nama. Ponosni smo na činjenicu da je veliki broj građana Sarajeva i BiH posjetio izložbu koju smo organizovali u saradnji sa Historijskim muzejom BiH „Vaš Jovan, Bosanac i Hercegovac sa dna kace“, ali i koncert sopranistice Soumaya Hallak u Bošnjačkom institutu - Fondacija Adil Zulfikarpašić pod nazivom "Muzičko putovanje između Orijenta i Okcidenta" - navodi se u saopćenju iz Udruženja. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.