BIZNISMENI

Rimac u Kini otvara tvornicu baterija i električnih motora

Poslovni dnevnik

13.3.2018

Dok su svi još pod dojmom Sajma automobila u Ženevi i predstavljanja C_Two, Mate Rimac je na drugom kraju svijeta zaključio historijski posao s jednim od svojih vodećih dioničara, piše Poslovni dnevnik. 

Tako su Rimac Automobili i Camel grupa ugovorili da će do kraja godine u Kini sagraditi tvornicu električnih motora i baterija vrijednu milion kuna (oko 250.000 KM).

Rimac je izjavio kako je ovo važan poslovni iskorak za kompaniju, jer će nova tvornica biti usmjerena isključivo na kinesko tržište.

Kina nam je važna, jer predstavlja najveće tržište na svijetu za električne automobile, autobuse, kamione i druga prijevozna sredstva te bilježi najveći rast - izjavio je Rimac.

Prema udruženju proizvođača vozila CAAM-a, Kina mjesečno proizvodi dva, tri miliona vozila, od čega pet posto čine e-vozila. 

U Rimac Automobilima pojašnjavaju da je plan kineske vlade prijeći potpuno na električna vozila. To znači de će se potražnja za električnim motorima, baterijama i drugim sistemima koji se ugrađuju u e-vozila, a što trebaju tamošnji proizvođači, u narednom razdoblju povećati za približno 20 puta.

Za sada se, prema podacima CAAM-a, u Kini mjesečno proizvede 110 do 130 hiljada e-vozila, a tvornica motora i baterija, koju grade Rimac i Camel, za početak će imati godišnji kapacitet od 50.000 jedinica.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.