CRNA HRONIKA

ISTRAGA Njemačka policija uhapsila plaćenog ubicu kojeg traži FUP

Pao osumnjičeni za likvidaciju Svetlane Seferović u Živinicama

M. MULAOSMANOVIĆ

8.8.2015

Miki Koenig (59), državljanin Njemačke, rođen u Zavidovićima, za kojim je Federalna uprava policije raspisala međunarodnu potjernicu zbog sumnje da je 16. juna u selu Bašigovci kod Živinica učestvovao u ubistvu Svetlane Seferović (52), uhapšen je u Njemačkoj. 

Ovu informaciju potvrdio nam je portparol Kantonalnog tužilaštva u Tuzli Admir Arnautović. 

Inscenirana pljačka

On nam je kazao kako je Koenig u Njemačkoj uhapšen zbog krivičnog djela, za koje je osuđen u toj zemlji i zbog kojeg je upućen na izdržavanje 13-godišnje zatvorske kazne. 

- U kontaktu smo s njemačkim pravosuđem i u narednih sedam dana 
trebali bismo se dogovoriti o tome hoćemo li za Koeniga zatražiti ekstradiciju u našu zemlju ili će njemačko pravosuđe preuzeti istragu ovog slučaja s obzirom na to da je i ubijena državljanka te zemlje - pojasnio je Arnautović. 

cesta-zivinice-sekovici

 Skretanje za Bašigovce, gdje je žena ubijena

Podsjećamo, zbog ubistva Svetlane Seferović, njemačke državljanke porijeklom iz Srbije, u pritvoru je njen suprug Zarif Seferović (53). On je, prema dosadašnjim rezultatima istrage, angažirao Koeniga da ubije njegovu suprugu zbog novca od osiguranja. 

Zločin je policiji u Živinicama prijavio upravo Seferović, koji je policajcima ispričao kako su njega i suprugu, koji su bili u vozilu Opel Zafira, na putu Živinice - Šekovići pratile nepoznate osobe u automobilu tamnoplave boje, nakon čega je on skrenuo na makadamski put na lokalitetu Bare. Nakon što su ga navodni napadači sustigli i presreli, tražili su da im predaju novac. 

lokalitet-bare

Mjesto gdje se dogodilo ubistvo  

Prema iskazu koji je tada dao u policiji, Svetlana im je dala određenu sumu novca, a oni su tražili još. Ona je tada, kako je ispričao, počela vikati da nema više, nakon čega je jedan od dvojice napadača ispalio u nju tri hica - jedan u glavu, a dva u stomak. 
Potom su se, navodno, udaljili u nepoznatom pravcu, ostavivši supruga u životu. 

 Sumnjiva priča 

Istražiteljima je ova priča od početka djelovala sumnjivo pa su istragu usmjerili upravo na supruga te su ga priveli zbog sumnje da je inscenirao drumsko razbojništvo, odnosno da je upravo on naručio ubistvo supruge.   

admir-arnautovic-11

Arnautović: Odluka o ekstradiciji u narednim danima

Od njemačkih službi, pored ostalih, zatražene su i provjere informacija o imovnom stanju Seferovića, kao i informacija o posjedovanju njemačke police životnog osiguranja ubijene. Utvrđeno je da je Seferović bila veoma imućna, a sumnja se da ju je suprug ubio zbog naplate životnog osiguranja. 

Nelogičnosti u iskazu 

Nakon istražnih radnji i pregleda nadzornih kamera na putu koji vodi ka mjestu ubistva, istražitelji su uočili dva vozila Opel Zafiru, u kojoj su bili Seferovići, i Audi njemačkih registarskih oznaka. Istražiteljima je posebno bilo sumnjivo to što Seferović nije znao objasniti zašto je skrenuo na makadamski put kada je uočio da ga prati automobil te niz drugih nelogičnosti u njegovom iskazu, koji se nisu poklapali s tragovima na mjestu događaja. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.