CRNA HRONIKA

Pucnjava u Jukićevoj ulici na Koševskom Brdu

Piše: Dž. Bl.- A. Ka.

24.5.2018

Stanari Jukićeve ulice u centru Sarajeva danas su usred dana svjedočili žestokom obračunu dvije porodice. Mjesto okršaja vrvjelo je od policije. Intervenirala je i Hitna pomoć. 

Uznemireni građani posmatrali su policijski uviđaj, tokom kojeg su s jedne strane stajali Romi, a s druge strane u patroli je sjedila jedna djevojka dok su pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo ispred vozila razgovarali s muškarcima koji su bili s njom.

Od dugogodišnjih stanovnika Jukićeve ulice saznajemo da je samo bilo pitanje dana kada će doći do incidenta, jer sukob ovih porodica traje odranije. Jedna stanarka ispričala nam da je romska porodica Rašiti upala u kuću, čiji je vlasnik porodica Hiroš. Već duže vrijeme borave u njoj i prave probleme u Jukićevoj ulici. Djevojka, koja je jučer sjedila u patroli, je član porodice Hiroš, koja pokušava istjerati Rome iz kuće koja pripada njenim bližnjima.

- Svi stariji članovi porodice Hiroš su umrli. Brat Ejub, sestre Emina, Zejneba i Rahima su umrle, tako da je kuća ostala prazna, a djevojka Edina u patroli je Eminina unuka. Djevojka ima sva prava na tu kuću i razumijem je u potpunosti. Šta se tačno dešavalo, ne znam, ali znam da od tih Roma mi ne može živjeti normalno. Kradu, presreću djecu, dilaju drogu u toj kući, piju. Niko ne zna koliko ih ima unutra. Vjerovatno više od 15. Ovaj slučaj smo prijavljivali i Mjesnoj zajednici. Ja ih se ne bojim, ali strahujem zbog svog unuka i ostale djece koja ne smiju proći ulicom zbog njih. Više i ne izlaze vani da se igraju - priča nam ova stanarka.

Njenu priču potvrdili su i ostali stanari, kazavši kako su se ispred kuće Hiroša oko 12.30 sati zaustavila dva automobila, iz kojih je izašlo nekoliko ljudi.

- Vidjela sam dva vozila čija su sva vrata bila širom otvorena. Čuli su se pucnji. Ne znam koliko je hitaca ispaljeno niti je li iko ranjen. Odjednom je nastao haos pa smo pozvali policiju. Ta kuća je zbog Rašitija postala leglo narkomanije - rekla je ova građanka.

Prijetili i psovali

Iako je jučer bilo mnogo policije na mjestu obračuna, to ratoborne Rome nije spriječilo da prijete i psuju muškarcima iz porodice Hiroš, koji su stajali s druge strane ulice.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.