ISTRAŽUJEMO

Taksistima svaka vožnja donosi neizvjesnost i strah

Piše: Dž. BULBUL

7.6.2018

Zanimanje taksiste postalo je u posljednje dvije decenije jedna od najrizičnijih profesija na bh. ulicama. Napadi na taksiste postali su surova svakodnevica. Svaki novi slučaj stvara osjećaj nelagode među uposlenicima taksi firmi tako da svaki radni dan započinju s dozom neizvjesnosti i straha. Jer, samo instinktivno mogu prosuditi je li osoba koju će pustiti u vozilo, pljačkaš, manijak ili mušterija. To je, nažalost, postao najveći rizik njihovog posla. 

Surovost posla

Prijetnje pijanih putnika, povraćanje u automobilu, fizički napadi, otimačine pazara, a nerijetko i potezanje oružja, samo su neke od neprijatnih situacija kojima su nerijetko izloženi taksisti u Federaciji BiH i Republici Srpskoj. Napadi na taksiste koji su završavali s teškim povredama, doprinijeli su tome da ova profesija bude svrstana među najopasnije. Naročito su opasne vožnje u noćnim smjenama. Svi se još sjećaju Milorada Simeunovića (57), taksiste iz firme “Lav taksi” iz Istočnog Sarajeva, koji je 18. jula 2016. brutalno napadnut i opljačkan u sarajevskom naselju Čengić-Vila.  


Taksista Simeunović i Kunovac, koji ga je spasio

Nesretnog Simeunovića Edma Kosovac (24), zajedno s Adnom M. (19), brutalno je napala u taksiju kad ih je odvezao u ulicu Ferde Hauptmana. Nakon što mu nisu platile, teško su ga povrijedile i ukrale mu 50 KM i mobitel. Prvo su ga udarile palicom da bi ga djevojka sa zadnjeg sjedišta devet puta ubola nožem u predjelu grudi i nogu.

Teško povrijeđenom taksisti život je spasio mladi medicinar Muhamed Kunovac, koji je u stanu čuo kako Simeunović doziva u pomoć. Kosovac je bila osuđena na 18 mjeseci zatvora. 


Kosovac osuđena zbog napada na taksistu

Ovo je samo jedan u nizu primjera surovih napada na vozače taksija, a motivi su različiti, tvrdi Enver Suljagić, predsjednik Udruženja "Sarajevotaksi".

Različiti motivi

- Napadi na taksiste su konstantni, a uglavnom se dešavaju zbog novca, jer je većina uvjerena da taksisti u vozilima imaju veće sume novca. Također, otimaju im vozila. Nekad ga zadrže, a nekad iskoriste za drugo krivično djela pa ga odbace. Motivi su različiti, dešavalo se i da mušterija zatraži od taksiste da mu prati ženu ili obratno. Bilo je svakakvih situacija - prisjeća se Suljagić.


Suljagić: Kolege se međusobno štite

On kaže da je upostavljena kontrola nad vožnjama u toku radnog vremena te da se kolege međusobno pomažu u rizičnim situacijama.

- O detaljima mjera sigurnosti taksista ne mogu govoriti, ali naglašavam da kolege sarađuju u tom pravcu, međusobno se štite i čuvaju. Trenutno stanje u pogledu sigurnosti je naš maksimum. Apeliram na institucije da se aktiviraju, jer se po pitanju zaštite taksista ne radi dovoljno, a sjetimo se samo brutalnih ubistava taksista u poslijeratnom periodu u Sarajevu - naglasio je Suljagić.

Opljačkali ga i povrijedili nožem 

Dobojska policija identificirala je trojicu maloljetnika koji su, prijeteći nožem, opljačkali taksistu S. K. (46) sa područja Tešnja, kojeg su prethodno pozvali da ih iz Jelaha odveze u teslićko selo Ukrinica.

Nepoznati muškarci su 4. juna u Jelahu pozvali taksistu da ih preveze do Ukrinice, a kad su došli na odredište, jedan od njih je uzeo nož i prislonio mu na vrat te od njega zatražio novac. Uzeli su mu ključ od vozila, mobitel kako ne bi mogao da pozove u pomoć i 200 KM. Potom su pobjegli dok je taksista otišao do prve kuće u selu i zatražio pomoć mještana, koji su pozvali policiju. S. K. je ukazana pomoć u tešanjskoj bolnici, gdje su mu utvrđene lakše povrede.

Izudarali ga flašom po glavi, jer  je odbio da prati drugo vozilo 

Dvojica mladića napala su 19. maja prošle godine Mileta Dobrijevića, vozača banjalučkog “Bel taksija”, i nanijeli mu povrede glave. On je završio u bolnici sa dva šava na glavi.

Napadači su, nakon što su sjeli u taksi vozilo, zatražili da taksista prati drugi automobil, koji je stao na crvenom na raskrsnici, a zatim se nastavio kretati prema ulici Živojina Mišića. Kad je taksista odbio da nastavi pratiti sporno vozilo, oni su ga napali, počeli mu prijetiti i udarati ga flašom po glavi. Taksista se spasio tako što je iz vozila izvadio suzavac i poprskao napadače.

Bjegunac tražio da probije policijsku blokadu

Hasanbašić zahtijevao da mu taksista pomogne

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.