PRESUDE

Hoće li majka i očuh dobiti po 45 godina zatvora?

Salih Arnautović i Ena Lipa na suđenju u Kantonalnom sudu

Piše: B. CERIĆ

1.7.2018


Zlostavljačima troipogodišnjeg dječaka Smaje Ćesira, koji je u februaru 2014. umro od posljedica monstruoznog premlaćivanja, i tri godine nakon prvostepene presude nisu izrečene kazne za sva krivična djela koja im se stavljaju na teret.

Očuh Salih Arnautović i majka Ena Lipa su na izdražavanju po 40 godina zatvora za ubistvo malog Smaje, ali se još čeka odluka Vrhovnog suda Federacije BiH kojom bi im ova kazna mogla biti i povećana. U međuvremenu, djed Emir Lipa nije ni dočekao svoju kaznu, jer je umro prošle godine nakon ponovljenog postupka.


Ćesir: Zvjerski ubijen


Druga djela

Sporne su ostale kazne kojima su Ena Lipa i Salih Arnautović te djed Emir i nana Munira Lipa prvostepenom presudom Kantonalnog suda u Sarajevu 2015. osuđeni na dodatnih 17 i po godina zatvora za druga krivična djela. Arnautović je za zapuštanje i zlostavljanje djeteta i nanošenje teških tjelesnih povreda dobio još sedam godina zatvora, a Ena Lipa za nasilje u porodici pet godina i šest mjeseci. Emir i Munira Lipa osuđeni su na po dvije i po godine zatvora.

Presuda je ukinuta, a Kantonalni sud im je, nakon ponovljenog postupka 13. aprila 2017. godine, ponovo izrekao iste kazne, čime je, prema mišljenju Arnautovićeve advokatice Idire Karahodžić, nastao problem zbog kojeg Vrhovni sud, moguće, još ne donosi odluku.  

Očuh Salih Arnautović sada je, naime, dobio ukupno 47 godina zatvora, što je iznad zakonskog maksimuma od 45 godina zatvora. I kazna za Enu Lipa, također, prelazi ovaj maksimum.     



Karahodžić: Traži ukidanje presude

Dvije kazne

Indira Karahodžić smatra da je Kantonalni sud mogao da im izrekne manje jedinstvene kazne, čime bi se izbjegao problem o visini kazne. Isto to može da uradi i Vrhovni sud.   

- Vrhovni sud sada ima tri mogućnosti, da potvrdi, preinači ili ukine presudu. Sjednica je bila u januaru, a sad je već juli, nikome nije jasno zašto još nema odluke. Problem je u tome što Sud ne može jednostavno da doda ovih sedam godina Arnautoviću, jer to, pored ovih 40, prelazi zakonski okvir od maksimalnih 45 godina zatvora. Prvostepeni sud trebao je da to uračuna odmah i da izrekne taj maksimum. Sud to nije uradio i mi i Tužilaštvo smo se žalili. Sada, praktično, postoje dvije jedinstvene kazne - kaže Karahodžić.

Odbrana je zatražila da Vrhovni sud ukine i ovu presudu i vrati predmet na ponovno suđenje.   

Stjecaj krivičnih djela

- Prema mišljenju odbrane, a na šta se i Tužilaštvo žalilo, Kantonalni sud je, kad im je prvi put izrekao presudu, trebao raditi stjecaj krivičnih djela. Žalbe su uvažene i presuda je bila ukinuta. Istaknuli smo da svako ubistvo podrazumijeva nanošenje lakih i teških tjelesnih povreda koje su dovele do smrti i da Sud nije mogao da im izrekne kazne za ova krivična djela - istaknula je Karahodžić.   

Krvarenje u mozgu

Arnautović i Lipe kontinuirano su od sredine decembra 2013. tukli malog Smaju u kući u Hadžićima. Očuh i majka su 25. februara 2014. pojačali muziku na tranzistoru u sobi, a potom šakama te kaišem sa metalnom kopčom udarali dječaka po svim dijelovima tijela. Udarci koje su mu zadali, izazvali su krvarenje u mozgu i otok, što je dovelo do smrti. Na tijelu dječaka pronađeno je više od 30 lakših i više težih povreda.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.