OTKRIVAMO Nedjela sarajevskog ogranka razbojničke bande razbijene u akciji „Orka“

Određen im pritvor: Krali vozila, pljačkali banke i naoružani upadali u tržne centre

Grupu su prema saznanjima istražitelja FUP-a činili Amar Bašić, Haris Zuko, Armin Durić, Harun Osivčić, Radislav Gavrić Elvir Hasić i Anel Velić

A. Aljimi - M. Smajkić

Bašić s jednog od ranijih privođenja

Foto: Arhiva


Sarajevski ogranak pljaškaške bande kojom je rukovodio Rahman Begluk, a koju su istražitelji FUP-a razbili u akciji Orka, sudeći prema dokumentima iz istrage koji su u posjedu naše redakcije nije prezala ni od čega.

Puške i pištolji

Grupu su prema saznanjima istražitelja FUP-a činili Amar Bašić, Haris Zuko, Armin Durić, Harun Osivčić, Radislav Gavrić Elvir Hasić i Anel Velić.

Operativna saznanja govore da je ovaj dio osumnjičenih iz akcije „Orka“ odgovoran za krađe automobila, pljačke banaka i tržnih centara.

Tako su Bašić, Zuko, Durić i Velić 8. aprila ove godine oko 12.48 sati naoružani automatskom puškom i pištoljima koristeći Golf karavan tamno plave boje s ukradenim tablicama otišli u naselje Hrasnica na Ilidži, gdje su maskirani upali u poslovnicu „Raiffeisen banke“ U ulici Halid bega Hrasnice na broju 10. Savladali su zaštitara, te uperili pištolje u radnice od kojih su iz blagajne oteli oko 14.000 maraka.

Četiri dana ranije Bašić, Durić i Osivčić su ukrali Toyotu. Osivčić je ukrao ključeve od vozila koje je vlasništvo K.E. iz Sarajeva, a koji su se nalazili privjesku u bravi ulaznih vrata poslovnog prostora koje žena koristi u ulici Talirevića do broja 29. Ključeve je dao Bašiću koji je ukrao vozilo i odvezao ga u nepoznatom pravcu

  • U akciji angažirani specijalci

    U akciji angažirani specijalci

    Foto: Arhiva


60.000 KM za jedan dan

U noći sa 20 na 21 juni ove godine Bašić, Zuko, Durić i Gavrić su od 21. do 4. ujutro uz upotrebu fizičke snage i alatom nasilno otvorili Škodu Fabiu sive boje austrijskih registarskih oznaka koju su ukrali.

Također, Bašić, Zuko, Durić i Hasić skupa su naoružani pištoljima koristeći Golf 4 karavan tamno plave boje s ukradenim tablicama dovezli su se na parking ispred „Mercetora“ u Loćioničkoj ulici u Sarajevu. U vozilu je ostao Bašić kao vozač dok su u poslovnici trgovinskog preduzeća „Genelec“ koji je u prizemlju „Mercatora“ Durić i Hasić uperili pištolje u radnika i s polica uzeli 20 laptopa 60 mobitela i 200 maraka te druge informatičke opreme nanijevši štetu od oko 60.000 maraka.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na