LIVNO

Produžen pritvor vozaču koji se sumnjiči za smrt četvero mladih

Osumnjičeni vozač Land Rowera T. P. umjesto pomaganja nastradalima u Golfu zakopavao oružje

Četvero mladih poginulo u smrskanom Golfu. A. Kamber

Piše: A. Kamber /Avaz.ba

12.5.2020

Rješenjem Općinskoga suda u Livnu osumnjičenom T. P. (46) iz Livna Livnu produžen je pritvor za još mjesec radi postojanja osnovane sumnje da je u stjecaju počinio krivična djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja, neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i neovlašteno držanje oružja ili eksplozivnih tvari, te krivotvorenje isprave.

Prema izvještaju Tužilaštva U Livnu 14.aprila 2020. godine, osumnjičenom T. P. se stavlja na teret da je dana 9. aprila oko 23sata, u vrijeme zabrane kretanja motornih vozila zbog trenutne epidemiološke situacije, na magistralnoj cesti u mjestu Kovačić, općina Livno, vozilom Land Rower, oznaka O23- J-244, iz pravca Bosanskog Grahova, prema Livnu, bez upaljenih svjetala, lijevim prednjim dijelom vozila  udario u prednji dio vozila Golfa 2.


Četvero mladih izgubilo život. Facebook

U Golfu, oznaka J87- E-496, kojim je upravljao J. M. ( 21 godina ), na mjesu putnika nalazili su se S. V. ( 20 godina ). V. V. ( 20 godina ) i I. R. ( 19). Svi oni su od posljedica zadobivenih povreda preminuli. Nastradali su  Vlado Vujeva (20), Slavica Vujeva (20), Jozo Matković (21) te Ivana Rimac (19).

- Osumnjičenom se stavlja na teret i da je bez pomoći ostavio osobe povrijeđene u saobraćajnoj nesreći tako da istima do dolaska hitne medicinske pomoći nije pružio pomoć već je iz svoga vozila, u cilju neotkrivanja posjedovanja naoružanja, uzeo dvije lovačke puške i određenu količinu municije i iste zakopao na njivi koja se nalazi oko 100-tinjak metara od mjesta nesreće, a koje je policija pronašla prilikom uviđaja, saopćeno je iz Tužilaštva.



Osumnjičenom se također stavlja na teret da je u svojoj  kući u mjestu Rujani u Livnu neovlašteno držao protivtenkovski raketni bacač M-80 (zolja), dvije ručne bombe M-75 i M-52, 15 komada pištolja različitih modela i kalibara, lovački karabin,municiju različitih vrsta i kalibara, ukupno oko 1.200 komada i bajonete,  čija nabavka građanima uopće nije dopuštena, a koje naoružanje je pronađeno 11. aprila , u vozilu osobe S. P. koje je isto u cilju neotkrivanja i sprječavanja dokazivanja uzela iz kuće osumnjičenog.


Pored navedenih krivičnih djela koja se osumnjičenom stavljaju na teret da je 30.marta izradio lažnu ispravu, neovlaštenom upotrebom pravog pečata lovačkog udruženja iz Lištana, potvrdu o kretanju, kojom se I. Š., osobi koja se za vrijeme nesreće nalazila na mjestu suvozača u vozilu osumnjičenog, za vrijeme opasnosti od pojave koronavirusa, kao lovočuvaru dozvoljava kretanje u vremenu od 24 sata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.