EKSKLUZIVNO

Toni Sejls, najveći britanski prevarant za "Avaz": Na ruci "rolex", u luci jahta, na računu milioni funti i sve to neko drugi plaća

Sejls je postao planetarno popularan nakon što je izdao knjigu „Veliki prevarant“, koja je za veoma kratko vrijeme postala bestseler na Amazonu

Toni Sejls: Životna priča koja ostavlja bez daha. Privatna arhiva

Admir  Aljimi
Piše: Admir Aljimi

14.2.2021

Toni Sejls (Tony Sales), jedan od najvećih prevaranata u historiji Velike Britanije, u ekskluzivnom razgovoru za „Avaz“ opisao je kako je tekla njegova „kriminalna karijera“ te kako je uspio ukrasti 30 miliona funti (67.200.000 KM) i izvući se.

Sejls je postao planetarno popularan nakon što je izdao knjigu „Veliki prevarant“, koja je za veoma kratko vrijeme postala bestseler na Amazonu.


Zlostavljan kao dječak

On je godinama varao velike tržne centre, međunarodne kompanije, draguljarnice, a krao je sve, od voća, do megajahti i „rolex“ satova, jer je krao ljudima identitete i lične podatke.

Toni na početku razgovora kaže da je njegovo rano djetinjstvo bilo ispunjeno patnjom i bolom, jer je često bio žrtva nasilja, pa čak i seksualnog zlostavljanja u Grinviču, gdje je odrastao.

- Prvi put sam ukrao kada sam imao sedam godina. To je bila mašina za prodaju voća, koju sam s prijateljem obio. Naravno, policajac nas je uhvatio. Jednostavno, okolina me oblikovala da postanem kriminalac. Nisam ja birao da li ću biti zlostavljan niti da li će moja majka biti zlostavljana. Bila je udata za starijeg muškarca koji nas je tukao i maltretirao. I danas u glavi čujem njen vrisak. Nakon mnogo godina svom očuhu sam dugove „naplatio“ pomoću bejzbol-palice. To je posljednji put da sam vidio teško pretučenu majku - kaže Toni te nastavlja:


Kao dječak bio žrtva zlostavljanja. Privatna arhiva


- Nisam želio da vidim kako je moja mama pretučena, kada joj je glava bila kao lubenica. Ali ono što znam jeste da su me sve te stvari koje su mi se dogodile natjerale da budem neko drugi. Često sam bio neko drugi. To me naučilo da lažem i varam, što sam i radio gotovo cijeli život. Želio sam što više novca da bih dobio što više poštovanja - priča Toni.


Dovoljno podataka

Kaže da se trudio da žrtve njegovih prevara nikada ne budu mali, obični ljudi, „već prljavo bogate osobe“. Ipak, najteže mu je bilo kada je ukrao identitet mrtvog čovjeka s čijom se kćerkom kasnije suočio na suđenju.

- Navečer legnete, a ujutro kada ustanete, jave vam da imate hipoteku na kuću te da je neko na vaše ime kupio, recimo, „rolex“ ili je uplatio putovanje. Informacije su sve, za krađu vam ne treba pištolj, dovoljno je da uključite mozak i upotrijebite informacije. Ne možete ni slutiti šta jedan telefonski poziv može otkriti. Predstavite se, recimo, kao osoba iz kompanije koja naplaćuje struju, kažete da račun nije plaćen... Glumite nesporazum, tražite ime, prezime i broj bankovnog računa. Već u sljedećem momentu raspolažete s dovoljno podataka da putem interneta to iskoristite, recimo kupite vozilo - pojašnjava nam Toni.


Knjiga za kratko vrijeme postala bestseler. Privatna arhiva

Tokom godina uspio je na prevarama zaraditi više od 30 miliona funti.

- Sjećam se kada sam za krađu satova i dijamanata napravio lažni profil na društvenim mrežama. Stvorio sam privid čovjeka iz džet seta. Osim nakita i satova, preko tog profila na prevaru sam nabavio i jahtu „Sunbeam“, vrijednu 890.000 funti (1.993.600 KM). Začuđujuće je šta gluma može napraviti. Preuzeo sam je obučen kao ''japi'' - govori Sejls.


Obučen kao “japi”

Nakon kraće zatvorske kazne, regrutirala ga je Agencija za borbu protiv kriminala, te sada ovaj 46-godišnjak pomaže globalnim finansijskim firmama da odbiju cyber prevare. Procjenjuje se da im je do sada uštedio stotine miliona funti. 

Sebi čupao zube da ga ne bi identificirali


Tokom godina izvodio je sve rizičnije prevare da bi mogao finansirati svoj život na visokoj nozi. Kako nam je ispričao, povukao se u svoju vilu i postao paranoičan zbog straha da će biti uhapšen. Čak je kliještima izvadio tri zuba da ga policija ne bi identificirala pomoću zubnog kartona.


Sada otkriva prevarante. Privatna arhiva

No, pao je zbog sitnice. Dvojica policajaca koja su bila na pauzi slučajno su ga zaustavila jer im je bio sumnjiv. Kod njega su pronašli lažni pasoš.

Kada su ga doveli u stanicu, nije im dugo trebalo da utvrde da je to čovjek kojeg godinama traže.


Ovisnicima prodavao urin da bi varali na testu

Kada je isprva osuđen na godinu zatvora, to je, kako nam je kazao, bio veliki šok za njega. Ali njegova natprosječna inteligencija mu je i tu pomogla da se snađe. Sva njegova imovina bila je blokirana jer je stečena kriminalom. No, s obzirom na to da je zatvor pun ovisnika koji se često moraju testirati na narkotike da bi dobili pogodnosti, Toni je i tamo razvio „biznis“. Pošto se on nije drogirao, ovisnicima je prodavao urin koji su podmetali tokom testiranja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.