I DALJE U PRITVORU

Advokat Kreho o oduzimanju državljanstva Srbije Elezu: Otvara se mogućnost suđenja i u predmetu "Lutka"

Nakon ovog rješenja, uslijedit će drugi upravni spor oko toga zašto se Darku Elezu oduzima državljanstvo Srbije

Darko Elez. Arhiv

A. Ka. / Srna

18.5.2021

Senad Kreho, advokat Darka Eleza, potvrdio je Srni da ga je njegov branjenik obavijestio da je dobio rješenje iz Srbije da mu je oduzeto državljanstvo te zemlje.

- Sutra ću ga posjetiti i vidjeti o čemu je riječ - rekao je Kreho.

Kreho je ocijenio da je to neka nova vrsta psihološkog pritiska na njegovog klijenta.

Upravni spor

- Nakon ovog rješenja, uslijedit će drugi upravni spor oko toga zašto se Darku Elezu oduzima državljanstvo Srbije i ići će se od onih koji su mu oduzeli državljanstvo do viših sudskih instanci, kako bi se pojasnilo zbog čega mu se ukida državljanstvo baš sada - dodao je Kreho.

Kreho je naveo da se sada otvara nova mogućnost da se Darku Elezu u BiH sudi i u predmetu "Lutka", ali da će te stvari biti jasnije kada se otklone sve dileme u vezi državljanstva.

Elez se trenutno nalazi u pritvoru u trajanju od dva mjeseca na osnovu rješenja Suda BiH, nakon što mu je istekao pritvor od mjesec dana.

Darko Elez je 3. marta isporučen BiH iz Srbije.

Elez je bio u ekstradicionom pritvoru od hapšenja u decembru u Beogradu, gdje je živio i radio duži niz godina, nakon što je u Srbiji izdržao kaznu od devet godina zatvora, na koju je bio osuđen kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična djela.

Tužilaštvo BiH je nakon hapšenja Eleza u Beogradu tražilo njegovo izručenje na osnovu potvrđene optužnice u predmetu poznatom kao "Lutka", kao i radi istrage koju zajedno sprovodi sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske i sa partnerskim institucijama regiona.


Advokat Senad Kreho. Agencije

Teška krivična djela

Ta istraga se odnosi na teška krivična djela počinjena na području Istočnog Sarajeva i BiH, među kojima su ubistva počinjena metodama mafijaških likvidacija 2018. i 2019. godine, zatim planiranja i pokušaja ubistava na području Istočnog Sarajeva i Bijeljine, te iznuda, zastrašivanja i drugih krivičnih djela na štetu oštećenih lica sa područja Istočnog Sarajeva i BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.