KRIMINALNA ORGANIZACIJA

Vlasnik kuće u Ritopeku Draganić spreman da svjedoči protiv Velje Nevolje u zamjenu za manju kaznu

Sve to su slikali i slali preko aplikacije „Skaj“, koju su stručnjaci u inozemstvu uspjeli da otvore

Marko Miljković I Veljko Belivuk: Optuženi za najteža djela. Arhiv

A. Č. / Novosti

3.9.2022

Još jedan pripadnik kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, Vlada Draganić, mogao bi uskoro sa Tužilaštvom za organizovani kriminal da sklopi sporazum o priznanju krivice i da kao svjedok nekih zločina za koje se članovi ove ekipe terete, dobije povlašteni status svjedoka-okrivljenog.

Draganić je, inače, vlasnik kuće u Ritopeku u kojoj su, kako se tvrdi optužnicom Specijalnog tužilaštva, Belivuk, Miljković i njihova ekipa u tajnoj prostoriji likvidirali svoje protivnike ili one koji su im se ozbiljno zamjerili, a potom na stravične načine uništavali tragove i njihova tijela. 

Sve to su slikali i slali preko aplikacije „Skaj“, koju su stručnjaci u inozemstvu uspjeli da otvore, pa su policija i tužilaštvo tako u ruke dobili dragocjene dokaze protiv ovog, pokazalo se, izuzetno surovog kriminalnog klana, pišu „Novosti„.

Odbijao obroke i smršao

Prema informacijama, Draganić je nakon hapšenja prije godinu i po bio u ozbiljnoj depresiji. U pritvoru nije htio da izlazi iz ćelije, odbijao je obroke i smršao tridesetak kilograma. 

Prema mišljenju izvora Novosti, najverovatnije je bio zabrinut za sigurnost porodice i djece.

- Od momenta kad je u aprilu uhapšen advokat Dejan Lazarević, zbog sumnje da je bio saradnik kriminalne grupe Darka Šarića, Draganić se potpuno promijenio. Počeo je da jede, da izlazi u šetnje. Da li je to povezano ili je samo slučajnost, nije istraživano, ali je činjenica da se čovjek "oživio" - rekao je izvor.

Sporazume o priznanju krivice do sada su sa Tužilaštvom za organizovani kriminal sklopili Nikola Spasojević, Bojan Hrvatin i Srđan Lalić. Oni su prihvatili da za blažu kaznu ispričaju sve o zločinima u kojima su imali ulogu. 

Hrvatin se nagodio na 15, a Spasojević na 14 godina zatvora. Lalić je posljednji koji je to uradio i dogovorio je status svjedoka-okrivljenog i kao optuženi za direktno učešće u ubistvima dobio kaznu od 18 godina zatvora. 

On je sada, navodno, iz pritvora u CZ-u prebačen na tajnu lokaciju, kako bi bio zaštićen od moguće osvete vođa ove grupe.

Otkazao punomoć

Belivukovoj grupi pripremno ročište trebalo bi da se nastavi u ponedjeljak, a zakazani su još termini i u srijedu i četvrtak. Ono će se prema najavama i održati, iako je Belivuku i još nekolicini drugih branilac Nikola Ristović otkazao punomoćje i oni su dobili advokate po službenoj dužnosti. 

Kako nam je rekao sam Ristović, on će se pojaviti na tim ročištima, ali ih posle toga više neće zastupati. O razlozima otkaza nije želio da priča. On je još ranije otkazao punomoć Marku Miljkoviću, kojeg je zastupao nakon hapšenja Lazarevića.

Osim Belivuka, i braća Marko i Miloš Budimir navodno su ostali bez branioca, koji se također povukao iz ovog predmeta. Međutim, i oni će za sada dobiti advokate po službenoj dužnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.