VRIJEDNI VIŠE OD 20.000 KM

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu zbog međunarodnog krijumčerenja suplemenata

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH

Zgrada Tužilaštva i Suda BiH. AVAZ

A. O.

23.9.2022

Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv Anela Kršo, rođenog 1985. godine u Sarajevu, ranije osuđivanog, državljanina BiH, Armina Srebrenica, rođenog 1995. godine u Fojnici, državljanina BiH, i Vinka Komšića, rođenog 1995. godine u Kiseljaku, državljanina BiH.

Oni se terete da su dana 02.03.2019. godine, izvršili međunarodni promet suplementa tj. medicinskih dodatka ishrani, izbjegavajući mjere carinske kontrole, sa područja Republike Slovenije u BiH.

U optužnici se navodi da su pomenute suplemente po predhodnom međusobnom dogovoru, u ime i za račun prvooptuženog krijumčarili optuženi Komšić Vinko i Srebrenica Armin, kao vozači autobusa, a suplementi su otkiveni u prtljažniku autobusa prilikom pregleda na autobuskoj stanici u Sarajevu od strane službenika Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine.

Zapljenom je utvrđeno da se radi o većoj količini suplemenata od više proizvođača, ukupne tržišne vrijednosti od 21.600 KM.

Optuženi se terete da su počinili optuženi Kršo Anel krivično djelo krijumčarenje iz člana 214. stav 1. u vezi sa članom 30. KZ-a BiH, a optuženi Srebrenica Armin i Komšić Vinko krivično djelo krijumčarenje iz člana 214. stav 1. u vezi sa članom 29. istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.