"AVAZ" OTKRIVA

Kakvu ulogu su Naida i Ajša imale u vezi s navođenjem djevojaka na prostituciju

Obje sinoć saslušane u SIPA-i

Naida Mehanović i Aiša Ramić. Avaz

1.6.2023

Naida Mehanović uhapšena je jučer zajedno s Ajšom Ramić u akciji SIPA-e kodnog imena „Tin“, a prema nalogu Kantonalnog suda u Sarajevu i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

Obje sinoć saslušane

Obje su saslušane sinoć u prostorijama SIPA-e, gdje je Ramić negirala da ima veze s krivičnim djelom trgovine ljudima zbog čega je provedena akcija. Ramić je negirala da je počinila bilo koje krivično djelo. 

Prema saopćenju SIPA-e Mehanović i Ramić su nakon kriminalističke obrade i ispitivanja, danas u svojstvu osumnjičenog predate u dalju nadležnost postupajućeg tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

- Postupajući tužilac odlučit će o daljim mjerama - kazala je za „Avaz“ Damira Softić, stručna saradnica Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Predviđena kazna 

Kako portal „Avaza“ nezvanično saznaje, Mehanović i Ramić su uhapšene u okviru akcije na suzbijanju trgovine ljudima, a u vezi s navođenjem djevojaka na prostituciju.

U članu 210a., stav 5. krivičnog djela trgovine ljudima KZ-a FBiH za šta su obje osumnjičene, navodi se da „ko krivotvori, pribavi ili izda putnu ili ličnu ispravu ili koristi, zadržava, oduzima, mijenja, oštećuje, uništava putnu ili ličnu ispravu druge osobe u svrhu omogućavanja trgovine ljudima, bit će kažnjen kaznom zatvora od jedne do pet godina“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.