PODRŠKA UPRAVI

Nil Herington posjetio KPZ Sarajevo: Prezentirana dinamika izgradnje kompleksa na Igmanu

Pohvaljujem ovakav rad i zalaganje koje daje podstrek formiranju što efikasnijeg pravosudnog sistema, izjavio je Herington

Zubčević i Herington. Printscreen

8.6.2023

U posjetu KPZ-u Sarajevo danas je bio Nil Herington (Neil Harrington) koji u BiH boravi u svojstvu šefa poslovanja „Linev Sistems“ (Linev grupacije) iz Velike Britanije sa zadatkom da na naše tržište u saradnji s ambasadom Ujedinjenog Kraljevstva, plasira njihove proizvode. Tom prilikom razgovarano je između ostalog o gradnji pritvorskog kompleksa na planini Igman, lokalitet Blažuj, općina Ilidža.

Menadžment ovog zavoda je prezentirao situaciju i preliminarnu dinamiku gradnje kompleksa kao i segmente regulisanja predhodnog pitanja, potpuni finansijski i drugi angažman delegacije EU - sredstava IPA fondova, bez kojih se ovakav kompleks ne bi mogao uraditi.

Kompleks na Igmanu. Avaz

Značaj izgradnje pritvorskog kompleksa je enormno veliki jer se na ovaj način otvara mogućnost proširenja Općinskog i Kantonalnog suda Sarajevo, te rješava stalna prebukiranost cijeneći i činjenicu da i Sud BiH pritvorenike šalje na izdržavanje mjere pritvora u KPZ Sarajevo.

Stim u vezi Herington je izjavio da je u Ujedinjenom Kraljevstvu došao do podataka da se planira izgradnja adekvatne pritvorske jedinice koja je neophodna za pravosuđe FBiH.

Zatvor na Igmanu. Avaz

- Danas sam se lično uvjerio da je za period od tri godine menadžment ovog zavoda, na čelu s direktorom Farukom Zubčevićem, ušao u realizaciju predmetnog projekta, tačnije u njegovu završnu fazu što predstavlja izuzetan kvalitet rada i zaslužuje svaku pohvalu, što će biti i narednom periodu adekvatno tretirano od strane projekata koje finansira Ujedinjeno Kraljevstvo. Pohvaljujem ovakav rad i zalaganje koje daje podstrek formiranju što efikasnijeg pravosudnog sistema - izjavio je Herington.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.