"AVAZ" SAZNAJE

Nakon akcije "Porto" u Sarajevu: Raspisana potjernica za Amarom Bašićem

Nije se s dopusta vratio u KPZ Mostar

Amar Bašić pucao na policiju. Printscreen

6.7.2023

Adnanu Kahrimanu i Arminu Husiću, koji su uhapšeni u akciji "Porto", Kantonalni sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor, saznaje portal "Avaza".

Oni su prekjučer predati u nadležnost Tužilaštva KS, a sumnjiče se za razbojništvo i tešku krađu. Kahriman i Husić su odranije poznati policiji.

Raspisana potjernica

Kako „Avaz“ saznaje, Sud je odbio prijedlog Tužilaštva KS da odredi pritvor i raspiše potjernicu i za Amarom Bašićem, jer je takvo rješenje donio već ranije.

Naime, Sud je odredio pritvor i raspisao potjernicu za Bašićem nakon što se s dopusta nije vratio u KPZ Mostar na izdržavanje kazne.

U akciji „Porto“, prilikom pokušaja hapšenja Bašića u ulici Alibega Firdusa u sarajevskom naselju Švrakino Selo, on je zapucao na policiju, koja mu je uzvratila. Niko nije povrijeđen, ali je Bašić uspio pobjeći.

Napad na službenu osobu

On je, osim za razbojništvo i tešku krađu, osumnjičen i za napad na službenu osobu.

Bašić je prije nekoliko dana snimljen u vozilu nizozemskih registarskih tablica u Istočnom Sarajevu, a isto vozilo je sat prije pucnjave snimljeno i na Vracama.

Isto vozilo uočeno je i ispred jednog ugostiteljskog objekta na Trebeviću. Kada je vozilo otkriveno, udaljilo se na područje Federacije i za njim je raspisana potjera.

Provjerava se i da li su uhapšeni planirali likvidaciju jedne osobe (identitet poznat "Avazu") i kakva je njihova uloga u brojnim pljačkama u posljednje vrijeme na području Istočnog Sarajeva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.