OPĆINA VITEZ

Vidović o samoubistvima maloljetnika kod Viteza: Zakazali smo svi

Tužilaštvo SBK formiralo je predmet kako bi se ispitale sve okolnosti vezane za nemile događaje

Vidović o samoubojstvima maloljetnika kod Viteza. Fena

FENA

31.8.2023

Policija će učiniti sve u njenoj moći da pomogne u rasvjetljavanju uzroka samoubistava nekoliko maloljetnika u selu Jardol kod Viteza, kazao je ministar unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona Feliks Vidović. 

- Želim izraziti najdublju moguću sućut obiteljima tragično preminulih mladih osoba. Kad su u pitanju aktivnosti koje je MUP provodio, sastavljeno je izvješće nakon očevida i dostavljeno je nadležnom tužiteljstvu na dalje postupanje.

Formiran predmet

Prema informacijama kojima raspolažem, Tužilaštvo SBK formiralo je predmet kako bi se ispitale sve okolnosti vezane za nemile događaje. MUP je na raspolaganju i nadležnom tužilaštvu kao i svim građanima koji eventualno imaju neka saznanja o potencijalnim razlozima – izjavio je Vidović nakon sjednice županijske vlade.

Zasad, kaže, Tužilaštvo još uvijek nije zatražilo od policije pokretanje istrage.

- Predmet je tek formiran, ovih dana imat ćemo sastanke s Tužiteljstvom pa ćemo vidjeti u kom pravcu ići. Činjenica je da sama učestalost upućuje na osnovanu sumnju da se ne radi o izoliranom slučaju. Sad što je razlog tome? To su toliko kompleksne teme, trebalo bi interdisciplinarno pristupiti tome probleme i eventualno pokušati dokučiti potencijalne razloge. Hoćemo li uspjeti, vidjet ćemo - kazao je.

MUP nije zakazao

Vidović je dodao kako smatra da MUP nije zakazao u ovom slučaju.

- Mislim da MUP nije zakazao, je li zakazala društvena zajednica, jesmo li svi zakazali kao kolektiv, očito jesmo. Sad, gdje se krije taj uzrok, nažalost, nisam kadar odgovoriti na to pitanje - rekao je Vidović.

Podsjetimo, samoubistvo u zadnje dvije godine počinila su četiri tinejdžera iz ovog naselja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.