DOBRO POZNAT POLICIJI

Vođa "Biljanske grupe" Stipo Križanac optužen za pokušaj prevare penzionera u BiH

Vođa kriminalne bande, tražen u Hrvatskoj, suočava se s optužnicom u Srednjobosanskom kantonu zbog prevara nad penzionerima

Vođa kriminalne bande suočava se s optužnicom u Srednjobosanskom kantonu zbog prevara nad penzionerima. Facebook

N. Č.

21.11.2023

Stipo Križanac (45), bivši vođa kriminalne bande poznate kao "biljanska grupa", našao se pred optužbama za pokušaj prevare četiri penzionera u Bosni i Hercegovini. Optužnicu je podiglo Tužilaštvo Srednjobosanskog kantona, a potvrdio Općinski sud u Travniku.

Križanac, koji je već bio na listi najtraženijih bjegunaca u Hrvatskoj zbog prevara nad penzionerima, sada se suočava s optužnicom koja ga povezuje s pokušajima prevare na teritoriju BiH. Prema optužnici, njegov modus operandi uvijek je bio isti - kontaktirao je penzionere telefonom, predstavljajući se kao policijski inspektor i uvjeravao ih da su im bankovni računi u opasnosti.

Prva tačka optužnice odnosi se na događaj u oktobru 2020., kada je Križanac kontaktirao M.G. iz Karlovca, lažno predstavljajući činjenice i dovodeći je u zabludu o prijetnji na njenom bankovnom računu. Žena je podigla novac, ali sumnjajući u prevaru, odbila mu ga predati te slučaj prijavila policiji.

Optužnica također opisuje Križančeve pokušaje prevare u Vitezu u novembru 2020. godine, kada je više puta pozvao V.H. iz Zagreba i prijetio joj nakon što je odbila predati novac.

Iako su njegovi pokušaji prevara završili neuspješno, Križanac je otkriven u decembru 2020. godine. Ranije je bio osuđivan više od 15 puta, uglavnom zbog prijevara i teških krađa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.