ZENICA

Osuđen na tri mjeseca zatvora: Jasmin govorio tužiteljici da je kepec, psovao i prijetio da će je ubiti

Kantonalno tužilaštvo Srednjobosanskog kantona uložilo je žalbu na prvostepenu presudu zbog odluke o kazni

Općinski sud u Travniku: Donio presudu. Facebook

S. S.

29.1.2024

Jasmin M. osuđen je na tri mjeseca zatvora jer je vrijeđao tužiteljicu i prijetio joj da će je ubiti, te mu je zbog krivičnog djela napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti ovu prvostepenu nepravosnažnu presudu izrekao Općinski sud u Travniku.

Optuženom se stavljalo na teret da je 20. oktobra 2022. godine oko 8.40 sati u prostorijama Općinskog suda u Zenici, u hodniku ispred sudnice, ozbiljno prijetio da će napasti R.B., tužiteljicu Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona.

Legitimisali ga

Prema optužnici, u prisustvu supruge K. U., dok su čekali početak ročišta za izjašnjenje o krivici, tužiteljici R.B., koja je postupala u tom predmetu i koja je čekala u hodniku ispred sudnice, glasno je uputio psovke i prijetnje.

- Nakon toga je tužiteljica pozvala službenike Sudske policije, koji su došli iz prizemlja zgrade, i zatražila zaštitu od njih - navodi se u optužnici.

Sudski policajci I.Č. i J.Z. su prišli do njega i legitimisali ga.

Jasmin M. je nastavio i dalje da prijeti i vrijeđa tužiteljicu govoreći: "Ti si obično đubre, kolišna si, ista si kepec, kojoj treba k.... ", zbog čega su ga sudski policajci upozoravali na nedolično ponašanje, govoreći da prestane.

Međutim, Jasmin M. je to ignorisao te je nastavio da prijeti tužiteljici riječima: "Ja ću te naći i neće na ovome stati."

Duža kazna

- Ako policijski službenici podnesu prijavu, ja ću je ubiti - dovikivao je optuženi, zbog čega se tužiteljica jako uznemirila i osjetila strah i nelagodu.

Sud je donio pomenutu nepravosnažnu presudu po optužnici Kantonalnog tužilaštva Srednjobosanskog kantona zbog krivičnog djela napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti iz člana 359, stav 1, Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Međutim, nezadovoljno odlukom provstepenog suda, Kantonalno tužilaštvo Srednjobosanskog kantona uložilo je žalbu na prvostepenu presudu zbog odluke o kazni, s prijedlogom da Kantonalni sud u Novom Travniku pobijanu presudu Opštinskog suda u Travniku preinači u odluci o krivičnopravnoj sankciji i optuženom Jasminu M. izrekne kaznu zatvora u dužem trajanju, prenose Nezavisne.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.