KPZ SARAJEVO

Nastavljeni radovi na jednoj od najsavremenijih pritvorskih jedinica u regionu: Zatvor na Igmanu prve "stanare" očekuje najesen

Ozbiljno smo pristupili finalizaciji ovog projekta, jer i mi želimo što prije da izađemo iz neuvjetnih prostorija koje trenutno koristimo, kaže direkt

Zatvor Igman. Avaz

Alen Bajramovic

10.6.2024

Objekt „B“ u kompleksu pritvorske jedinice na Igmanu, s ukupno 55 ćelija, trebao bi biti u funkciji u septembru ove godine, zajedno s objektom upravne zgrade, potvrdio je za „Avaz“ direktor Kaznenopopravnog zavoda (KPZ) Sarajevo Munib Isaković.

Milionska sredstva

- Radovi napreduju punom parom, ozbiljno smo pristupili finalizaciji ovog projekta, jer i mi želimo što prije da izađemo iz neuvjetnih prostorija koje trenutno koristimo. Moram istaći da bez podrške Vlade FBiH, s premijerom Nerminom Nikšićem na čelu, ne bismo uspjeli doći do ove faze - kaže Isaković.

Do sada je u izgradnju kompleksa na Igmanu, jedne od najsavremenijih pritvorskih jedinica u regionu, investirano više od 15 miliona maraka, ali će za potpuni dovršetak radova biti potrebna dodatna tri miliona KM za nabavku opreme, te 1,5 miliona KM za upošljavanje novih 37 radnika, uglavnom zatvorskih policajaca.

Kuhinja u zatvoru. Avaz

Zbog toga je otvaranje glavnog objekta „C“ planirano za narednu godinu.

U izgradnju novog i nadogradnju postojećeg objekta „B“ pritvorske jedinice na Igmanu, elektrifikaciju, automatizaciju, nabavku i montažu namještaja i opreme uloženo je oko 3,6 miliona KM. Više od 1,85 miliona KM investirano je u izgradnju objekata za snabdijevanje pitkom i protupožarnom vodom, odvođenje otpadnih i oborinskih voda, lokalne puteve i vanjsku rasvjetu.

Sigurnosna soba

Narednih mjeseci, između ostalog, u rad će biti pušteni kuhinja i vešeraj, energetska podstanica za kontrolu sistema grijanja, ventilacije i hlađenja kompleksa, sistem rezervnog agregatskog i UPS napajanja. Proširen je postojeći sigurnosni sistem, uvezani su svi objekti u jedinstvenu vodovodnu i fekalnu mrežu, dok će u glavnom objektu biti opremljena sigurnosna soba.

Drugi objekt noću. Avaz

Izgrađena je i trafostanica u okviru kompleksa vrijedna oko 722.000 KM.

Isaković: Potrebno još sredstava. Avaz

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.