GLOBUS

Ko je "izgubio" 37 borbenih vozila?

Avaz.ba

7.11.2017

Istraga incidenta kada je voz sa 37 borbenih vozila američke armije oštetio peron železničke stanice na sjeveru Poljske, zapala je u ćorsokak.

Obje strane odbijaju da potpišu da su vozila njihova. Pentagon je 37 borbenih vozila prebacio u poljsku luku Gdanjsk, za američku oklopnu brigadu u bazi Žaganj, na zapadu Poljske, povodom rusko-bjeloruskih manevara "Zapad 2017", a sama oklopna brigada razmještena je u Žaganju, javlja danas portal "Virtualna Polska".

Dok se neko formalno ne prijavi da su borbena vozila u konvoju njegova tužilaštvu su vezane ruke da nastavi dalju istragu kako je i zašto voz iz Gdanjska za Žaganj sa američkom opremom i vozilima sredinom septembra pokušao da se provuče kroz nepodešenu željezničku stanicu u Kovalevu Pomorskom.

"Tokom prolaska transporta kroz željezničku stanicu u Kovalevu Pomorskom teret je zakačio krov perona. Voz je zaustavljen a komisija na mjestu utvrdjuje okolnosti udesa", kazao je poljskoj privatnoj televiziji TVN24 portparol Poljskih željeznica Miroslav Šemjenjec i dodao da je istog dana obavljen uviđaj, prenosi B92.

Od 37 vozila oštećeno je 10 a oštećen je i peron na toj željezničkoj stanici, ali dok Pentagon ne odluči čija su njegova borbena vozila, poljsko tužilaštvo ne može ni da procijeni štetu niti da otkrije krivca

Od januara, kada je u zapadnu Poljsku stigla američka oklopna brigada od 3.700 vojnika sa tenkovima i borbenim vozilima, došlo je do više saobraćajnih udesa ili zaglavljivanja u suviše uskim ulicama ili ispod niskih nadvožnjaka.  

Varšava ima sasvim precizne mape kuda i kako teška vojna tehnika može da prođe po poljskim drumovima i prugama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.