GLOBUS

Muslimani i Jevreji meso će kupovati samo uz posebnu iskaznicu

S. N.

19.7.2018

Muslimani i Jevreji Donje Austrije, jedne od devet saveznih država koje čine Austriju, čvrsto su ujedinjeni u nakani da obore plan krajnje desnog političara Gotfrida Valdausla (Gottfried Waldhäusl).


Ovaj ministar u lokalnoj vladi i član Slobodarske stranke (FPO), koja je na vlasti u Austriji zajedno s Konzervativcima Sebastijana Kurza, najavio je da će se na terotoriji pod njegovom kontrolom Jevrejima meso "košer" prodavati samo nakon što pokažu iskaznicu koja im dopušta kupovinu takvog proizvoda.


Valdausl je jedini ministar FPO u Vladi Donje Austrije, zadužen je za zaštitu životinja!


Zanimljivo je da je FPO formirao nekadašnji pripadnik nacističkih jedinica u Austriji 50-ih godina prošlog vijeka. Od tada, stranka je poznata po antimuslimanstvu i antisemitizmu. Njeni poslanici i funkcioneri redovno izazivaju skandale izjavama i inicijativama protiv muslimana i Jevreja, migranata i otvorenosti austrijskog društva.


Ministar je, nakon prvih burnih reakcija, objavio da ne odustaje od svog plana, jer smatra da je klanje životinja po principima judeizma i islama, nehumano i da je njegov posao da ih zaštiti.


Muslimanski i jevrejski pravnici i vjerske zajednice najavile su oštru pravnu borbu, te tužbe protiv Vlade Donje Austrije, ali i samog ministra.


Valdausl, pak, na sve odgovara da će rješenje biti takvo da neće nikoga vrijeđati, ali će primarno voditi računa o životnjama.

Oskar Dojč (Deutsch), predsjednik Jevrejske zajednice Beča stava je da ova mjera neodoljivo podsjeća na nacističke aktivnosti u Njemačkoj, koje su u Austriji provođene nakon "anšlusa" 1938. godine.

Vodeći austrijski mediji osudili su najavu. No, ne navode da li će se ona odnositi i na Muslimane i halal meso.

U svojim tekstovima oni pominju praksu nacističke Njemačke i javno pitaju ministra Valdausla da li će se Jevreji (i Muslimani), morati registrirati da bi dobili iskaznicu koja im daje pravo kupovine mesa kakvog žele.


Obzirom da je namjera ministra izazvala oštre reakcije i u Izraelu, reagirao je i ambasador Austrije u toj zemlji porukom da će ministar u obzir uzeti i stavove jevrejske i islamske zajednice u svojoj saveznoj državi.


No, to je samo dodatno dolilo ulje na vatru, pa su mediji u Tel Avivu osuli baražnu paljbu po zvaničnom Beču tražeći da se najavljena mjera - zabrani!


Klaus Šniberger (Schneeberger), predsjednik vladajuće Narodne stranke, na sve je odgovorio da se ovaj plan ipak neće realizirati.


 - Naravno da se niko neće morati registrirati da bi kupio košer ili halal meso. Takvo šta se neće deisti - izjavio je za ORF.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.