PROMJENA MIŠLJENJA

Donald Tramp razmišlja o pomilovanju Snoudena

Tramp je rekao da mu nije poznata njegova situacija te da će je početi razmatrati.

Edvard Snouden. Arhiv

Avaz.ba

16.8.2020

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump)  potvrdio je da će razmisliti o pomilovanju za poznatog zviždača Edvarda Snoudena (Edward Snowden).

Kada su ga novinari na konferenciji za medije u Nju Džersiju (New Jerseyj) pitali da li namjerava dati pomilovanje Snoudenu, Tramp je rekao da mu nije poznata njegova situacija te da će je početi razmatrati.

Tramp je ranije Snoudena nazvao "izdajnikom", a sada je kazao da među američkim političkim establišmentom nema konsenzusa o ovom problemu.

Američki predsjednik je kazao da stav prema Snowdenu ovisi o stranačkoj pripadnosti,a dodao je da su "mnogi ljudi spremni na ustupak, da su veoma liberalni, slažu se oko istog pitanja i u oba slučaja".

Oni koji žele pomilovanje za Snowdena su reagovali na Twitteru nedugo nakon Trampovih izjava te su zatražili odbacivanje optužbi, a među njima je i republikanski kongresmen, senator Rend Pol (Rand Paul) i njegov kolega Tomas Mejsi (Thomas Massie).

Drugi su pozvali Trampa da omogući pomilovanje ne samo za Snoudena, nego i za suosnivača "Wikileaksa" Žuliana Asanža (Juliana Assangea), a tvrde da su "obojica procesuirani jer su podijelili istinu".

Snouden (Snowden) je optužen za špijunažu i objavljivanje dukumenata koji su otkrili neovlašteni nadzor Amerikanaca. On godinama živi u Moskvi, a njegov američki pasoš je poništen, piše Russia Today.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.