DRŽAVNI SEKRETAR

Blinken: Pripremamo alternative u slučaju da se ne dogovorimo sa Iranom

Nastavljamo i u ovom trenu, u ovome danu, da insistiramo na diplomatiji jer je to trenutno najbolja opcija, ali mi se aktivno konsultujemo s našim saveznicima i partnerima oko alternativa, poručio je Blinken

Blinken: Trenutno boravi u Indoneziji. twitter

E. Ć. / Fena

14.12.2021

Sjedinjene Američke Države pripremaju "alternative" u slučaju da napori na oživljavanju sporazuma o iranskom nuklearnom programu 'propadnu', izjavio je danas američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony), dok mogućnost neuspjeha pregovora Irana i zapadnih sila postaje sve realnija.

- Nastavljamo i u ovom trenu, u ovome danu, da insistiramo na diplomatiji jer je to trenutno najbolja opcija, ali mi se aktivno konsultujemo s našim saveznicima i partnerima oko alternativa - izjavio je on tokom posjete Indoneziji.

Pregovori su ponovo pokrenuti prošlog četvrtka u pokušaju da se oživi sporazum iz 2015. godine između Irana i svjetskih sila, iz koga su se Sjedinjene Američke Države povukle pod čelništvom Donalda Trumpa 2018. godine.

Iran tvrdi da samo nastoji razviti civilne aspekte nuklearne energije, ali zapadne sile navode da njegovo stvaranje zaliha obogaćenog urana ide daleko iza toga, i da bi ih Iran mogao iskoristiti za proiztvodnju nuklearnog oružja.

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) tvrdi da je spreman vratiti se sporazumu dok iranski zvaničnici naglašavaju kako su ozbiljni u svom obavezivanju na razgovore. Teheran se, međutim, optužuje da je poništio napredak ostvaren u ovoj godini i da traži još vremena.

Blinkenovi današnji komentari uslijedili su nakon što je Bajden nedavno izjavio da Sjedinjene Države pripremaju “dodatne mjere” protiv Irana, prenosi "AFP."

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.