U 82. GODINI

Preminuo Heri Rid, bivši predsjednik američkog Senata i istaknuti lik mandata Džordža Buša i Baraka Obame

Ne bih bio predsjednik da nije bilo tvojih poticaja i tvoje pomoći i većinu toga nikad ne bih napravio bez tvog znanja i odlučnosti, poručio je Obama

Reid: Četiri godine se borio sa rakom gušterače. twitter

E. Ć.

29.12.2021

Heri Rid (Harry Reid), nekadašnji predsjednik američkog Senata, te istaknuti lik demokratske stranke i političkog života Sjedinjenih Američkih Država tokom više desetljeća, umro je u 82. godini nakon duge borbe s rakom gušterače.

- Umro je mirno, danas poslijepodne - rekla je njegova supruga u saopćenju, dodavši kako je on preminuo nakon četverogodišnje borbe s rakom gušterače.

Rid je bio vođa većine u Senatu od 2007. do 2015. godine, a bio je istaknuti lik s kraja mandata Džordža Buša (George Bush) i velikog djela dva mandata Baraka Obame (Barack). 

Zahvaljujući svom dugogodišnjem iskustvu u Kongresu, Reid je pomogao demokratskom predsjedniku da provede reformu zdravstva poznatu kao Obamacare, jedan od najvažnijih zakonodavnih projekata tijekom osam godina koliko je proveo u Bijeloj kući. Inače, Rid je bio dobar govornik i znao je sačuvati mir, a nije bio jedan od onih koji su uzalud trošili riječi. 

Bio je praktičan vjernik, konzervativan, a stranačke kolege su ga napadale jer je bio žestok protivnik pobačaja, prenosi "Jutarnji".


Barak Obama je objavio pismo koje mu je bio uputio nedugo prije njegove smrti i u kojemu ga bivši predsjednik naziva "dobrim prijateljem".

- Ne bih bio predsjednik da nije bilo tvojih poticaja i tvoje pomoći i većinu toga nikad ne bih napravio bez tvog znanja i odlučnosti - napisao je Obama.

Rid je se okušao u amaterskom boksu, a Bil Klinton (Bill Clinton) je, u bokserskom žargonu, rekao kako Rid nikada nije bježao od nužne političke borbe.

- Bio je uvjeren da je kompromis bio presudan za funkcioniranje demokratije. Zahvaljujući zakonima koje je majstorski dovodio do ratifikacije, milioni Amerikanaca danas žive bolje - istakao je Klinton.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.