NA NJEN ZAHTJEV

Ujedinjene nacije promijenile naziv Turske

Dujarik je kazao da promjena imena države stupa na snagu od trenutka kada je pismo primljeno

UN prihvatio zahtjev Turske. Twitter

E. Ć. / Anadolija

1.6.2022

Na zahtjev Turske, Ujedinjene nacije promijenile su naziv te države, koji je na stranim jezicima ranije bio "Turkey", u "Turkiye", javlja Anadolu Agency (AA).

Glasnogovornik generalnog sekretara UN-a Stefan Dujarik (Stephane Dujarric) za Anadolu Agency (AA) je kazao da su primili pismo turskog ministra vanjskih poslova Mevluta Čavušolua (Cavusoglu) koje je poslao generalnom sekretaru Antoniju Guterresu u kojem se traži da se promijeni ime te države na stranim jezicima u "Turkiye".

Dujarik je kazao da promjena imena države stupa na snagu od trenutka kada je pismo primljeno.

Čavuolu je na Twitteru objavio da se cijeli proces privodi kraju.

- Proces koji smo započeli pod vodstvom našeg predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) kako bismo povećali vrijednost brenda naše države, privodi se kraju. Pismom koje sam danas poslao generalnom sekretaru UN-a, registrujemo ime naše države na stranim jezicima u UN-u kao "Turkiye" - napisao je Čavušolu.

Ured za komunikacije predsjednika Republike Turkiye u januaru ove godine pokrenuo je kampanju pod nazivom “Hello Turkiye” kako bi što efikasnije razglasio nacionalnu i internacionalnu upotrebu imena zemlje kao "Turkiye".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.