PREVARA GODINE

Žena lažirala rak i uzela 52.000 eura: Trošila novac na luksuz, kockanje i šoping

Njene laži su uključivale priče o velikoj operaciji, šest mjeseci ciklusa hemoterapije i čudotvornom lijeku

Nikol Elkabas. PROFIMEDIA

A. O. / Indenpendent

28.6.2022

Četrdesetčetverogodišnja žena Nikol Elkabas prevarila je na stotine osoba da doniraju više od 45.000 funti za njeno liječenje, pretvarajući se da ima rak

Novac koji je dobila na prevaru koristila je za putovanja, na kockanje, šoping, odlazak u restorane.

Elkabas, iz Kenta, tvrdila je da ima rak, pa je na GoFundMe stranici prikupila oko 45.000 funti (oko 52.000 eura) za navodno liječenje u Španiji. Međutim, ljekari su joj danima prije nego što je počela da prikuplja sredstva rekli da je zdrava.

Pošto nema finansijsku imovinu ili mogućnost da vrati novac svojim žrtvama kojih je bilo oko 700, naređeno joj je da plati samo pet funti u narednih 28 dana, prenosi Daily mail. 

Istražitelji su od tada ispitali njene račune i izračunali da je skupila ukupno oko 417.600 funti.

Njene potrošačke navike su uključivale kockanje, a samo u 2018. godini je potrošila oko 70.000 eura na to. Tu svoju naviku je nazivala "nestalnom i ekstremnom".

Bivša modna konsultantkinja u Herodsu je izjavila da nije kriva na suđenju u novembru 2020. godine, tvrdeći da je iskreno vjerovala da ima rak. Osuđena je prošle godine na dvije godine i devet mheseci zatvora, a sudija je rekao da je njena odluka bila "čista fantazija i namherna prevara", koja je koritena za finansiranje njenih navika kockanja.

Njene laži

Njene laži su uključivale priče o velikoj operaciji, šest mjeseci ciklusa hemoterapije i čudotvornom lijeku.

Naime, ona je uhvaćena tako što je njen onkolog otkrio njenu stranicu za prikupljanje sredstava na kojoj je tražila donacije, a koju je naizgled postavila njena majka Dolores i to nekoliko dana nakon što ju je pregledao.

Sve lažirala. PA MEDIA

Nikad nisu čuli za nju

Na njenoj stranici pod naslovom "Nikol je potrebna vaša pomoć za liječenje", prikazana je fotografija snimljena poslije operacije žučne kese mjesecima ranije. Liječenje u Španiji je opisala kao "jedini način da se spasi".

Ljekar Džordž Tsavelas je na suđenju prošle godine rekao da nije našao "nikakav malignintet" i da su oba jajnika "izgledala normalno" nakon operacije u januaru 2018. godine. Policija je nakon otkrivanja stranice GoFundMe, kontaktirala kliniku u Barseloni, gdje je Nikol navodno tvrdila da boravi. Iz klinike su rekli da nikada nisu čuli za nju, a utvrđeno je i da ljekar koji je navodno liječi ne postoji, prenosi Indenpendent.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.