U SUDANU

Hiljade demonstranata na novim protestima tražili ponovno uspostavljanje civilne vlasti

Snage bezbjednosti zatvorile su ceste koje vode do sjedišta vojne komande

Sa demonstracija. Mahmoud Hjaj

A. O. / Anadolija

17.7.2022

U Kartumu, glavnom gradu Sudana hiljade demonstranata u nedjelju su na novim protestima tražili ponovno uspostavljanje civilne vlasti.

- Demonstranti u Khartoumu, Bahri i Omdurman nosili su transparente tražeći civilnu vlast uzvikujući parole protiv vojske - javio je reporter Anadolije s lica mjesta.


Zapalili gume

Demonstranti su podigli barikade i zapalili gume na glavnim cestama, dok su sudanske snage bezbjednosti koristile šok bombe i suzavac da bi ih rastjerali.

Snage bezbjednosti zatvorile su ceste koje vode do sjedišta vojne komande, predsjedničke palate i aerodroma Khartoum u glavnom gradu.

Na okupljanje u nedjelju pozvao je takozvani Komitet otpora, koji predvodi talas demonstracija protiv vojske od prošle godine.


Politička i bezbjednosna kriza

Sudan je poprište duboke političke i bezbjednosne krize koja je eskalirala 25. oktobra prošle godine kada je vojska smijenila vladu premijera Abdalle Hamdoka i preuzela vlast u toj zemlji. Od tada Sudanom upravlja Suvereno vijeće koje vode vojni lideri, a inicijative Ujedinjenih nacija i Afričke unije do sada nisu dale rezultate u procesu rješavanja sudanske krize.

Prema podacima lokalnih ljekara više od 100 ljudi ubijeno je u protestima.

Ranije ovog mjeseca, načelnik vojske general Abdel Fattah al-Burhan rekao je da vojska neće učestvovati u nacionalnim pregovorima koje vode Ujedinjene nacije i regionalni blokovi da bi se ustupilo mjesto civilnoj vladi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.