OSTVAREN NAPREDAK

Kanani: Blizu smo nuklearnog sporazuma, pod uslovom da se poštuju interesi Irana

Iran će objaviti svoje stavove o posljednjim prijedlozima EU, naglasio je Kanani, prenosi Xinhua.

Sastanci oko nukleranog sporazuma. AGENCIJE

S. S.

15.8.2022

Iran je saopćio u ponedjeljak da je u prvom krugu nuklearnih pregovora ostvaren “relativan napredak” i da bi se sporazum mogao postići ukoliko se ispoštuju crvene linije Islamske Republike.

- Blizu smo sporazuma, ali pod uslovom da se poštuju crvene linije i glavni interesi naše zemlje – izjavio je portparol iranskog ministarstva vanjskih poslova Naser Kanani (Nasser Kanaani) na sedmičnoj konferenciji za novinare, dodajući da su konsultacije održane na najvišem nivou.

Pregovori u Beču

- Imamo još očekivanja od druge strane i vjerujemo da se svi interesi Irana trebaju osigurati - kazao je Kanani.

Posljednji krug nuklearnih pregovora održan je u austrijskoj prijestolnici Beču početkom avgusta nakon petomjesečne pauze. Evropska unija je 8. avgusta predložila "konačni tekst" nacrta odluke o oživljavanju nuklearnog sporazuma, čekajući na političke odluke zemalja učesnica razgovora u Beču.

Objavit će glavne stavove

Iran će objaviti svoje stavove o posljednjim prijedlozima EU, naglasio je Kanani, prenosi Xinhua.

Iran je potpisao nuklearni sporazum, zvanično poznat kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA), sa svjetskim silama u julu 2015., pristajući da suzbije neke aspekte svog nuklearnog sporazuma u zamjenu za uklanjanje sankcija. Bivši američki predsjednik Donald Tramp Trump povukao je, ipak, Washington iz sporazuma i ponovo je uveo jednostrane sankcije Teheranu što je nagnalo Iran da odustane od nekih od obaveza u okviru sporazuma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.