ŠEF POLICIJE

Nakamura podnosi ostavku kako bi preuzeo odgovornost za atentat na bivšeg premijera

Jamagami je rekao policiji da je na Abea pucao 8. jula u japanskom gradu Nari zbog povezanosti s Crkvom ujedinjenja, koju, kako kaže, mrzi

Itaruo Nakamura. AGENCIJE

A. O. / AP

25.8.2022

Kako bi preuzeo odgovornost za atentat na bivšeg premijera Šinza Abea (Shinza), šef japanske policije Itaru Nakamura izjavio je da će podnijeti ostavku. 

To se dogodilo nakon što je objavljen izvještaj o tome kako policija nije uspjela spasiti Abeov život. Policijski izvještaj pronašao je rupe u Abeovoj policijskoj zaštiti koje su omogućile navodnom napadaču da ga upuca s leđa.





Nakamura nije kazao kada će njegova ostavka biti službena. Napadač Tetsuja Jamagami (Tetsuya Yamagami) uhapšen je na mjestu događaja i u toku je procjena njegovog mentalnog stanja. To će trajati do kraja novembra. 

Jamagami je rekao policiji da je na Abea pucao 8. jula u japanskom gradu Nari zbog povezanosti s Crkvom ujedinjenja, koju, kako kaže, mrzi.



Nezaposleni 41-godišnjak je rekao da je napad planirao mjesecima i optužio je bivšeg premijera za povezanost s religijskim kultom, koji osumnjičeni smatra odgovornim za finansijsku propast svoje majke.

U automobilu su pronađeni tanjiri omotani u aluminijsku foliju, za koje je osumnjičeni rekao da je koristio za sušenje baruta, i rupičaste daske, za koje je rekao da je koristio za vježbanje gađanja oružjem domaće izrade.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.