NJEMAČKA

Pandemija im donijela profit: Savezne vlasti od kazni zaradile 200.000 eura

Svako ko je odbio da pravilno nosi masku u avionu obično je morao da plati kaznu od 500 eura, plus takse i troškove obrade

Obaveza nošenja maski prestala je 1. oktobra ove godine. Tim Würz

Z. K.

22.10.2022

U Njemačkoj su putnici koji su koristili avione za putovanja kažnjeni sa skoro 200.000 eura zbog kršenja uvjeta nošenja zaštitne maske od početka pandemije COVID-19. Vlada ne isključuje mogućnost ponovnog uvođenja maski u avione.

Njemačka Savezna uprava za zrakoplovstvo (LBA) je od 2020. godine pokrenula 612 postupaka protiv putnika koji su prekršili mjeru dok su putovali avionom.

Obaveza nošenja maski prestala je 1. oktobra ove godine. Do ovog datuma, kancelarija je identificirala 253 prekršaja, u poređenju sa 276 godinu dana ranije.

Prema kancelariji, svako ko je odbio da pravilno nosi masku u avionu obično je morao da plati kaznu od 500 eura, plus takse i troškove obrade. Ukoliko je putnik, koji nije želio nositi masku, priznao prekršaj, nadležni organi bi mu mogli da smanje kaznu na 250 eura.

Ukoliko se zdravstvena situacija ponovo pogorša zbog COVID-19, njemački ministar zdravlja Karl Lauterbah najavio je ponovno uvođenje obaveznog nošenja zaštitnih maski u avionima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.