SPAVALI U ŠATORIMA

Užas u Maleziji: Poginulo 12 osoba, više od 20 nestalih na klizištu

Čula sam glasan zvuk poput grmljavine, rekla je Lin Huan

Sa lica mjesta. AP Photo / FL Wong

A. O.

16.12.2022

Najmanje 12 osoba je poginulo dok su spavale u svojim šatorima u kampu u Maleziji na klizištu jutros, saopćili su zvaničnici i svjedoci.

Timovi za potragu su pretraživali kroz gusto blato i rušili stabla, a više od 20 osoba još se vode kao nestale.

Klizište u državi Selangor, na periferiji malezijske prijestolnice Kuala Lumpura, aktiviralo se prije tri sata ujutro po lokalnom vremenu, pokrenuvši obronak na organsku farmu sa objektima za kampiranje, navodi se u saopćenju državnog vatrogasnog i spasilačkog odjela.


Odron kamenja

Teh Lin Huan (Lynn Xuan) (22) izjavila je da je kampovala s još 40 osoba kada je došlo do odrona.

- Čula sam glasan zvuk poput grmljavine, ali to je bilo kamenje koje se obrušavalo - izjavila je ona za dnevne novine na malajskom jeziku Berita Harian.

- Osjetili smo da šatori postaju nestabilni i da se zemlja obrušava oko nas. Srećom, uspjela sam napustiti šator i otići na sigurnije mjesto. Majka i ja uspjeli smo da ispuzimo i spasimo se - kazala je.

Rekla je da joj je jedan brat poginuo, dok je drugi u bolnici.


Trudnica prevezena u bolnicu

Više od 90 osoba zatečeno je klizištem, 59 je pronađeno na sigurnom, a 22 se još vode kao nestale, saopćila je vatrogasna i spasilačka služba.

Pored 12 poginulih, osam je hospitalizirano, navodi se u saopćenju.

- Jedna od prevezenih u bolnicu bila je trudna, dok su ostale imale povrede u rasponu od manjih posjekotina do sumnje na povredu kičme - rekao je ministar zdravlja Zaliha Mustafa na konferenciji za novinare.

Šef okružne policije Sufian Abdulah (Suffian Abdullah) rekao je da su svi poginuli Malezijci, a među njima i dijete staro oko pet godina, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.